@Storm
pazi za ovo drugo ne znam, ali što se tiče mašine i obrade materijala to mi nije strano, naprotiv...
Materijale možeš obradjivati na 2 načina.... kretanjem (obično rotacijom) materijala ili (kretanjem/rotacijom) alata.
Naravno kada se jedan kreće, ovaj drugi stoji fiksiran.
Ako se do sada kretao materijal (tj. postolje na kojem je materijal fiksiran), samo bi trebalo zameniti uloge, a to kod brušenja uopšte ne bi trebalo da je problem.
Najčešće i jeste slučaj da rotira alat (brusni kamen), a materijal je fiksiran.
Dakle proces obrade je i dalje kružan, i nemate nikakvih problema da obradite ćoškove, zbog čega bi??
Nekako tu ne vidim problem od 10x većoj skupoći, prosto u pitanju je jednokratan trošak. To se obično radi kada postojećim mašinama prodje vek exploatacije.
Što se tiče propustanja zraka svetlosti, ne mogu da tvrdim jer nemam znanja iz te oblasti, ali iz prakse se vidi da ima optike koja je kockasta.
Naočare recimo imamo u raznim oblicima. Kockaste su veoma česte.
Zrake svetlosti provode sasvim normalno. Da je drugačije to bi neko već primetio, pa bi umesto plavog neba video ono koje vuče na magentu ili na neku polumračnu Zeis plavu.
Ostaje još jedan problem. A to je što naočare ne prave bokeh...
Ali slušajte, kada problem padne na jedan to se još da ili rešiti, ili tolerisati.
Mada ja koliko znam oblik tih tačkastih izvora svetlosti trebao bi da zavisi od listića blende koji su bliži senzoru, a ne od oblika objektiva.
Tako bi problem mogao da se javi samo pri potpuno otvorenoj blendi.
Posto bi gabaritno ovakav objektiv bio puno manji a samim tim i jeftiniji, dovoljno bi bilo praviti ga malo većeg f broja u odnosu na onaj koji bi se prodavao.
Npr. Pravite ga kao f1,8 a prodajete kao f2...
Tako da se on zapravo nikada ne bi ni koristio potpuno otvoren....možda ima i neko elegantnije rešenje ali evo ovako iz rukava ja se setih toga
E pa napraviće Argon jenom jedan experiment, taman sam izgulio kockasto sočivo iz kamena Dunavca...Videćete vi...