Nisi siguran?
Misliš da je ovo nacrtano?
Uzmi parče kartona koje pokriva celi prednji element nekog objektiva, izreži rupu u obliku srca u njegovoj sredini, prisloni napred i opali nešto van fokusa, pa ćeš videti i sam. Dobićeš gej bokeh.
Prilikom poslednje tvoje konstatacije na ovu temu, siguran sam da sam jasno obrazložio zašto bi ta tvoja varijanta poskupela optiku jedno 10 puta, ali izgleda nisi čitao ili nisi zapamtio.
Dakle, proizvesti "kockasto" sočivo je skoro pa nemoguće, jer se optika proizvodi brušenjem na rotirajućem postolju, koncepcijski sličnom onome kako se pravi grnčarija. Kad bi oblik bio pravougaoni, zaista ne znam kako bi to funkcionisalo. Ćoškove bi bilo izuzetno teško obraditi, što bi definitivno povećalo cenu proizvodnje. Jedino kako bi se to moglo dobiti je da se već gotovo, okruglo sočivo, izreže u pravougaoni oblik (kao što se radi sa optikom tražila). E tu onda imaš problem prizmatičnog preklapanja, jer za razliku od kruga, koji u potpunosti pokriva sve zrake koji prolaze od prednjeg do zadnjeg elementa, ćoškovi kvadratnog bi pravili problem zbog svojevrsne paralakse koja bi se javljala unutar samog optičkog sklopa.
Ovo bi bilo toliko teško (ako ne i nemoguće) za izvesti, da mi nije jasno kako bilo kome uopšte pada na pamet. NHF!
Pozdrav
P.S. Oko ovog "shvatanja zdravo za gotovo"... pa ne bih se složio. Prirodni oblik izvora svetla u prirodi je okrugao. Čak i kada gledaš kockasti izvor svetla, iz daljine će se zraci prostirati u krug. To je fizika, priroda, matematika, geometrija... kako god, ali na oblik kruga nismo naviknuti, već je to prirodno stanje univerzuma.