Pozdrav svima na forumu. Vec neko vreme samo pratim forum, pa evo da se ukljucim malo
Za april, sledece godine, mi je potrebno da uramim nekih 35-40 fotografija. Posle uzimanja ponuda od lokalnih uramljivaca, vidim da je to jednostavno preskupo. Tako se odlucim da, jednostavno, sam sve uradim. I pravljenje ramova, i secenje paspatua, i secenje stakla i sve ostalo sto ide. A sve to,naravno, sto je moguce jeftinije, a da bude profesionalni ishod.
Prvi alati su mi stigli pre par dana tako da sam vec napravio nekoliko okvira sa kojima sam apsolutno prezadovoljan.
Posto je tema opsirna i ima tu mnogo caka, poceo bih sa samom izradom okvira. Ako ima jos neko na forumu ko se bavi izradom ramova, mozemo razmenjivati misljenja i iskustva
Najveci problem mi je bio: Kako iseci lajsnu na pravih 45 stepeni tako da se dobije perfektan spoj? Po radnjama gde sam trazio ponude za uramljivanje video sam da niko ne koristi elektricne masine za secu lajsni, vec svi koriste nozeve. Neko na manuelni nacin, pritiskom nogu, neko malo savremenijim metodama uz upotrebu hidraulike. Problem je u tome sto je jedna takva nozna masina oko 2K evrica a ne nalazim polovne.
Evo kako sam to resio masinicom od 300 evra.
Prvo isecem zeljenu duzinu lajsne sa jednom obicnom, jeftinom, rucnom testerom na tih nekih 45 stepeni (nebitno mi je u ovoj fazi). Evo kako izgleda tako rucno isecena.
E sad ulazi u igru tzv`` giljotina``. To je, u sustini, jednostavna, ali izvanredna alatka koja dovede lajsnu na perfektnih 45 stepeni i sam sek cini ravnim kao staklo.
Evo je kako izgleda:
I kako izgleda lajsna posle giljotine:
Da ne zaboravim, pre stavljanja lajsni na giljotinu, spajam onom papirnom trakom obe sirine i obe duzine, tako da jednim povlacenjem secnem obe lajsne, okrenem i secnem sa druge strane tako da ne brinem o tome da li su iste duzine. Ispadnu perfektne.
Negde na netu nadjoh tips o prelazenju spojeva flomasterom i tako sredjeni spremni za sledeci postupak
p.s. Za fotke sam koristio tinypic. Ako nije preporucljivo nek mi neko ukaze kako se drugacije postavljaju. Nisam bas nesto spretan oko kompjutera i raznih naziva