Pa da podjem redom...
Dakle posle jutarnje kafice odem u radnju i reko, sad ili nikad
. Rukavice na ruke i stavim staklenu plocu na sto. Tek sad sam razumeo zasto nas @DeVil kaze da moram imati staklorezacku vinklu. Nije bas jednostavno precizno izmeriti zeljenu sirinu i ujedno dodati tih 2.5-3mm sirine sekaca.
Na aluminijumski lenjir sam bio zalepio neku debelu izolir traku tako da nije klizio po staklu. I tako skupim petlju, postavim sekac i pocnem vuci na dole. Povlacio sam dosta lagano slusajuci onaj rez. Problem mi je bio sto sam morao zastati na pola puta, povuci na dole ruku kojom sam drzao lenjir i podici prste na sekacu, jer su za sve vreme secenja klizili na dole
.
Kad sam zavrsio rez, izvukao sam staklo sa stola, postavio rez na ivicu, uhvatio obema rukama na donjim krajevima podigao malo i odsecno( jer mi vec pukao film) cimnuo na dole. Bam.... i perfektni rez. Nisam mogao da verujem. Ja isekao metar stakla sirine
. Sreci nikad kraja. Secenje drugog kraja je islo takodje bez problema
. Sigurno je Toyo jos bolji sekac, ali mi se ovaj bas svideo. Bez problema sece, barem koliko sam mogao videti za ovaj prvi put.
E sad. Kad sam probao staklo u ramu, bilo je na jednom kraju duze za 1mm i to samo zadnjih 10-tak cm. Staklo je bilo pravo ali je ram bio malo tesniji u tom delu. Tu sam izgubio malo vremena jer sam nekom smirglicom, jednostavno izsmirglao taj 1mm i staklo je leglo ki upisano
.
Ostatak nije isao ni malo fino. Koliko je Pushmaster dobar za V-nailove toliko je los za one limene drzace. Em sto ostavi dubok trag na kartonu em sto se pritisak jasno vidi na samoj lajsni. Sa eksercicima je bilo malo bolje, ali je ispalo da na ramu imam pola limcica, pola eksercica. Uzas. Sto je najgore, ova lepljiva traka koju su mi poslali za zavrsnicu, je samo 4cm sirine a ujedno dosta providljiva tako da se sve vidi ispod. Morao sam da stavljam dve i sve je to ispalo bas bezveze. Problem je bio i u tome sto sam ovaj ram danas trebao pokazati i u toj galeriji i razgovarati sa gazdaricom da saradjujemo nadalje. Ona se, u sustini, odusevila radom i od sredine januara, kad ponovo otvori posle Bozicnih praznika, pocinjemo saradnju.
Ali ok. Ionako sam odlucio da zadrzim ovu fotku i ram za sebe. Prvenac...
Za zakacivanje sam se odlucio za D-ring varijantu sa mekanom, plastificiranom, celicnom zicom.
Ovaj Kapaflix je na engleskom onaj Foam Board, zar ne? Za izlozbu imam, za sad, cetiri fotografija vecih dimenzija, koje ce ici bez paspatua. Tu bih koristio dublji ram i one lajsnice sa strane koje dodju izmedju stakla i fotografije. One su 5mm standard debljine i sirine od 1-2.5cm. Tu moram prvo fiksirati fotografiju na kapafliks jer je obicni back-karton ne moze drzati stabilno, i tako uramiti.
Sto se acid - free traka tice mogu ti doneti, ako zelis, ali tek tamo krajem proleca ili na leto. Dogovoricemo se do tada. Javicu ti tacno kad dolazim.
I na kraju evo mog prvenca na zidu radnje
Sa staklom naravno