Arhi, ne vidim da si bilo gde pogresio, sem mozda u pristupu (ja ne bih tako merio svetlo)...
bem li ga .. sigurno sam pogresio
, dal u tome sta sam ocekivao od aparata ili ... bem li ga al da sam pogresio sigurno jesam...
ja sam resio posle problem tako sto nisam vise uopste gledao u ev skalu i marker vec sam gledao u LV ekran pa namotavao manuelno na ono sta hocu .. tako sam dobio fotke koje mi se svidjaju, ali taj metering treba da radi jbg..
- Sigurno je spot metering, a ne center weight?
pa moguce da sam tu zasral bem li ga ti mi reci:
mada mislim da sam probao i druge slicice kad sam video da ovo ne radi
- Da nije mozda ML ukljucen sa ETTR on, pa te on sprecava da izgoris highlight-e?
nisam stavio ML na 5d (nije moj)
Na kraju, mozda zavisi bas od tacke koje meris (mada sumnjam da je to, posto kazes da je 800 fotki za bacanje).
uh bacio sam ja vise
.. jedno 800 zbog toga, jos jedno 1500 zato sto su mutne, glupe, obicne, tamne, svetle, beskorisne... etc etc .. sve u svemu "ne zasluzuju da zauzimaju prostor na disku" .. ostalo je posle 3 prolaza 819 fotki .. e sad prolazim jos par detaljnijih prolaza gde cu da pobrisem verovatno jos pola i to je onda to .. tako da kapiram da ce jedno 400 ostati na hardu
Ovo sigurno znas, on uvek meri za 18% sivu i tako eksponira fotku. Posto on tebi daje preview jpg-a za picture style koji si izabrao, mozda fotka samo deluje podeksponirano, a u stvari ima dosta informacija u RAW-u? Narocito ako si dodavao kontrast u picture style.
ma crno ba crno ko crnac u tunelu
.. a pic style je faithfull i nisam ga nista dirao (ne snimam jpg pa me ne zanima)
Cak i da jako masi merenje, mogao si da probas samo da podesis exposure compensation dok ne obijes ono sto zelis. Bukvalno ti na dohvat prsta. Ja nikad ne stavljam nista drugo u tim situacijama nego evaluative, a onda sa EV comp podesim kako hocu ili prebacim na manual pa vrtim tocak dok ne dobijem ekspoziciju koju zelim.
ma resio sam ja problem tako sto nisam vise gledao u to gde mi je marker
ali kontam da mora da moze da mi 5d meri svetlo "u tacki" mislim moze 50D, jos mi sa ML napise koliko EV mi je tacno u toj tacki