Zato sto su sve vrednosti napisane na objektivu, a koje se odnose na žižnu daljinu izvedene u odnosu na Lajka format senzora, odnosno 24 x 36 mm. Isti slucaj je i sa u tekstu pomenutim Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, koji isporucuje ekvivalentnih 28.8-216mm. Svugde je tako, pa i na kompaktima.
Cek, cek, sad i mene ubuniste... Zar nisu na objektivima napisane
realne vrednosti zizne daljine (u smislu udaljenosti "optickog centra" objektiva od senzora, pri fokusu na beskonacnosti)? Mislim da nista tu nije izvedeno, ispravite me ako gresim...?
E sad, valjda je fora sto se zizna daljina u fotografiji uglavnom koristi u smislu toga kako ona utice na samu fotografiju, pa je fotografi umesto za puko rastojanje "sociva od senzora" (laicki receno), koriste za izrazavanje
sirine ugla gledanja koji objektiv zahvata, izrazavajuci na taj nacin koliki deo scene odjednom moze stati u kadar, i to sve u poredjenju sa 35mm formatom (full-frame).
Ako tako gledamo, onda naravno da objektiv realne zizne daljine 8mm (koja je napisana na objektivu) nece zahvatati isti ugao gledanja na full-frame i na krop senzoru, primer (
izvor):
Stoga se zizna daljina, ovoga puta u smislu ugla gledanja, preracunava u odnosu na krop faktor i poredi sa uglom gledanja na full-frame senzoru, pa ako krop faktor iznosi 1.5, onda kazemo da objektiv zizne daljine 8mm na tom krop senzoru ima ekvivalentan ugao gledanja kao objektiv zizne daljine 12mm na full-frame senzoru (8 x 1.5 = 12).
Sa slike iznad, zizna daljina zutog sociva je ista i u odnosu na crveni full-frame senzor, i na plavi krop senzor (i ta zizna daljina je napisana na objektivu) - ali se ugao gledanja razlikuje, manji je ugao na krop senzoru. Sa druge strane, pozicija zelenog sociva u odnosu na plavi krop-senzor odgovara uglu gledanja koji zaklapa zuto socivo u odnosu na crveni full-frame senzor.
Kada bi slici dodali neke brojke, ne bas srazmerno u odnosu na sliku ali cisto za primer, mozemo reci da je zizna daljina zutog (da kazemo) objektiva 12mm, a zelenog 8mm - ta zizna daljina ostaje ista ma koji senzor da je na drugoj strani - ali ukoliko zelimo da iskazemo
ugao gledanja, gde nam je full-frame senzor referenca, onda mozemo reci da "ekvivalentna zizna daljina" (zapravo
ekvivalentan ugao gledanja) ova dva objektiva u odnosu na krop senzor iznosi 12x1.5 i 8x1.5, tj. da je ekvivalentna uglu gledanja od 18mm i 12mm na full-frame senzoru.
Ovde jos jednom vidimo da objektiv zizne daljine 8mm na krop senzoru (1.5) daje ekvivalentan ugao gledanja kao objektiv zizne daljine 12mm na full-frame senzoru, sto je na slici i prikazano (ponavljam, brojke koje sam uzeo nisu bas srazmerne prikazu na slici, ali je sustina ista, a primer sa ovim brojkama vise odgovara tekucoj raspravi).
Sve ovo samo zbog toga sto se 35mm format (tj. full-frame) usled godina koriscenja ustalio kao "standard" u odnosu na koji vrsimo poredjenje, pa je fotografima najlakse da zamisle/vizuelizuju ugao gledanja koji pruza objektiv zizne daljine 24mm, 35mm, 50mm, itd... na full-frame aparatu, i da sve ostalo na neki nacin porede sa tim.
Elem, sustina je da oznaka zizne daljine na objektivu ne predstavlja izvedenu vrednost u odnosu na Lajka format, vec realnu ziznu daljinu objektiva (udaljenost "optickog centra" objektiva od senzora, bez obzira na njegovu velicinu, pri fokusu na beskonacnosti), a da preracunavanje u odnosu na Lajka format vrsimo iskljucivo kako bi docarali ugao gledanja koji objektiv na tom senzoru zaklapa u poredjenju sa istim uglom gledanja na full-frame senzoru, a gde bi zizna daljina bila drugacija - i tu imaginarnu ziznu daljinu preracunavamo uz pomoc krop faktora.
Jesam li u pravu, ili sam se nesto zbunio...?