Petko30 razumeli smo se, sve ok. Iako se ja nisam našao uvređenim ne podržavam taj način obraćanja iz Tvog prvog posta, šta god mislio. Hvala Ti na podeli iskustva, savetima i lepim željama. Blic mi je svakako u planu ali za početak pokušavam da se izborim sa dnevnim svetlom.
Petko30,
pericha kao pokretač teme ja bih Vas najlepše zamolio da ne širite raspravu dalje, nisam primetio da ste imali takvu istoriju u drugim temema pa je nemojte stvarati ni ovde. Kako nisam imao nikakvih namera da nekoga uvredim ovde tako isto ne želim da se bilo ko raspravlja, svadja, a da to ima neke veze sa mnom. Hvala Vam.
Umesto toga ako ste raspoloženi kako Vi tako i drugi članovi dajte neke predloge za jeftiniju varijantu (200-300e) monitora na kome će obrada imati smisla.
http://specsen.com/televisions-samsung/samsung-t24b300/ - ovaj model trenutno imam, da li je bolje da ga povežem HDMI kablom odnosno da li će to pomoći u obradi ?
Da li i u tom cenovnom rangu postoji neki model kome nije potrebna kalibracija i da li je apsolutno neophodna i kada je IPS panel u pitanju ?
Neko moje subjektivno vidjenje koje će možda nekome koristiti oko izbora aparata :
Kao prvo veoma je bitno da se modeli uživo vide i uzmu u šake, koliko god čitao po netu i gledao slike, skroz je druga priča uživo. Moja prva reakcija kada sam video modele Nikon 3200,3300,5200,5300 izgledali su mi kao "igračke". Canon modeli izgledaju ozbiljnije ali su i veći, teži.
Da sam kupovao pre 2-3 godine siguran sam da bih odabrao nešto tipa Nikon d3200 ili Canon 1100d ili neki sličan model, a "višak" novca uložio u objektive, svakako bih uzeo neki prajm i malo bolji (svetlosno jači, kvalitetniji) zum objektiv za svaki dan. Napredniji AF sistem me je privukao da više para dam za aparat jer mislim da će mi koristiti za slikanje klinaca. Wi Fi fukcija ima svojih velikih prednosti, bar u mom slučaju, zadovoljan sam kako funkcioniše kada telefon povežem sa aparatom i slikam, kao i prebacivanje fotki na tel da pošaljem nekome, isto je kao i na Sonijevom kompaktu koji imam i meni je sasvim ok. Ima još prednosti naravno tipa veći displej, delimično pokretan itd.
Debelo sam se razmišljao da zagrizem za D7100 svestan svih prednosti više klase ali onda bih žrtvovao 35 1.8 koji je jedan od razloga što je odluka pala na Nikon (Canon nema za te novce takvo staklo), baš ta žižna daljina mi odgovara. Takodje u mom slučaju kućni budzet nisam ugrozio, pare sam dobio i potrošio i nisam siguran koliko ću u budućnosti moći da odvojim za objektive pa nije bilo smisla da većinu para dam za aparat. Koliko god veći aparat meni bolje ležao u šakama, on je i teži, teško da bi uspeo jednom rukom da slikam nešto, a drugom da pridržavam klinca. U ovoj kombinaciji za koju sam se odlučio, nikakav "teret" mi ne predstavlja manja torba sa dva objektiva, koju ću sigurno mnogo češće da ponesem sa sobom.
Manji i lakši aparat ima svoje mane, a u mom slučaju je to da me je prvih nekoliko dana jako bolela desna šaka zbog nekog valjda neprirodnog položaja u kome sam držao aparat, sada je već mnogo bolje. Jako brzo sam se navikao na Nikonove dugmiće i ceo sistem s obzirom da sam pre toga vežbao sa Canonovim 400d, mislio sam da će biti većih problema.
Da još jednom napomenem da uzmete u obzir da je krajnje subjektivno mišljenje napisano, da je budzet bio 900e, da su samo novi aparati i objektivi u pitanju, da ne planiram verovatno nikad da predjem na FF telo, da ne planiram da kupujem polovno ništa pa samim tim ni da koristim stare objektive koji ne bi potpuno funkcionisali na aparatu koji sam uzeo. Od objektiva ću najverovatnije skupljati pare za 85 1.8, a blic mi je trenutno na prvom mestu.
Izvinjavam se na malo dužem postu, eto nadam se da će nekome koristiti info.