Hvala ti Arhi na odgovoru i podeli iskustva, sjajnim opisima koji su me cak i lepo nasmejali uz jutarnju kafu. Znaci mi i tvoje misljenje i definitivno si mi skrenuo paznju na jos neke stvari. Nekako mi se cini da jeste najbolja varijanta da uzmem prvo 18-105 a kasnije,pogotovu za slikanje napolju uzmem neko staklo sa vecom ziznom daljinom. A sto se tice prajma o njemu mogu razmisliti kada vidim kakvi ce biti klinci i koliko ce hteti da "saradjuju".
sta znam, meni je od kad je prohodao ludnica tesko da ga slikam .. 50D je bas spor na autofokusu za to sto ja hocu... ne znam koliko su svi ovi novi bolji ali mene ubi.. taman napravi do jaja pozu, ja drzim aparat u ruci i propustim, znaci dodje mi da ga sinem kroz prozor (aparat, ne dete) povremeno.. za manuelni fokus ... isto ne znam kako je na ovim boljim, na 50D je to komplikovano, kroz viewfinder ja ne vidim dal je nesto u fokusu ili ne, tj mogu da promasim fokus za dobrih 10cm i to se ne vidi, na kievu od pre 60 godina bodem fokus kako oces sa zutom tackom al na ovome nema teorije .. tako da zelim aparat sa brzim i dobri autofokusom, to mi je ono 65% razloga sto hocu novi aparat.. e sad ok meni su propale ruke, ramena, kolena pa mi je tesko u svim tim pozama da ga jurim da ga slikam pa mi je to jos dodatni problem ali kapiram da ti nemas sa tim problema...
e sad, za polovanjake, ako ne kupujes na slepo nego proveris sta kupujes, moze mnooooogo dobro da se prodje, ne savetujem ti nikako blej, ali i slicne otpade, ogromna sansa tamo je da ces da dobijes poluispravnu stvar, ali ovde lokalno, foto berza i slicno, moze cudo stvari za smesne pare da se uzme ... pa ja kapiram da ovaj moj 50D ne moze za 200eur da se proda a placen je krvlju i skljocno manje od 1% koliko moze takav aparat .. nije vido kisu, sneg, pazem i mazen ko da je od secera ... ok naravno necu ga nikad prodavati ali ljudi uglavnom paze svoju opremu, a pazi ovo, moj stari eos, analogni, realno isto osetljiv koliko i ovaj digitalni, sa nekim kit objektivom, posto ne vredi to nista realno para, dam ja njega klincu da se igra da ne smara mene da mi otima 50D, a ima tipa 1.5god znaci kad nesto oce.... i pazi on taj eos analogni baca, uvati za kais i vuce po kuci, digne ga igra se sa njim i sa visine ruku njegovih ga baci naparket (znaci sa ~60+cm) pa sedne na njega, pa ga digne na trosed, pa ga gurne sa troseda na parket, pa ga ubaci u kutiju veliku sa igrackama pa sve igracke prevrne na pod i tako ... dakle 60 meseci se on vec "igra" sa eos analognim canon aparatom ... i neki dan ja u radnji vidim prodaju cr123 baterije (nekad su kostale ko otrov sunce im poljubim) kupim jednu, gurnem u aparat .. sve radi 1/1, skljoca, vrti, fokus idealan, sve sljaka, i aparat i objektiv 1/1, jedino sam morao da skinem uv filter sa objektiva posto je bio mastan (znas kako dete non stop mackaju zene nekim sra1234.. i onda oni sta god pipkaju...) ... dakle ja nisam mogao da verujem kakav tretman je taj aparat preziveo ... dakle polovni dslr kontam da su u odlicnom stanju + za svaki mozes da iscitas tacno koliko je fotki uradio i odma znas koliko ima jos djusa u njemu (imas na netu tabelice koliko koji moze u proseku da skljocne pre nego mu zatvarac krene da glavi a i tada servis je nesto prilicno sitno)
ja sam do sada uzeo 5-6 polovnih objektiva, svi su do jaja, uzeo sam nekoliko polovnih ledja, jedna imaju neki sitan problem (i stigla su preko ebay-a u srbiju) a ostala sva rade i dan danas ko nova .. da mogu ovaj sony koji ganjam da uzmem u pola cene polovan ne bih razmisljao 10 sekundi