Vlajko, jeste tesko je u pocetku , ali dugorocno je bolje njih da koristis
DB i FS tehnika su jedine ne destruktivne tehnike koje trenutno postoje. DB se koristio jos u doba filma samo na mnogo tezi nacin naravno:) Obe tehnike su jako dobre ali mora da se zna u kojoj meri treba da se koriste, ali to se iskljucivo stice praksom i vezbom:) Nadji nekog fotografa koji ti se svidja , njegov stil ,retusiranje i za pocetak tezi da da dodjes na njegov kvalite a kasnije i da ga prestignes:) Vrlo je vazno da znas u kojoj meri koju fotku da retusiras, mislim da tu mnogi grese pa i ja u pocetku.
Ako radis neki beuty ili modnu fotografiju (gde emocija nije toliko bitna vec sminka ili neki modni detalj koji se ajcesce prodaje) onda moras da ides u detalje. Ako radis neke life portrete gde je emocija na prvom mestu , stepen retusa je manji , skidas samo trenutne nedostatke na licu (bubuljice akne i slicno) a one trajne kao neki oziljak, prepoznatljiv beleg ne diras...Ovo ti pisem posto znam da ce te povuci da sve isto retusiras...
Ako ti nesto treba i imas pitanje slobodno mi se obrati pa ako mogu da ti pomognem hocu:)
Pozdrav sve najbolje
P.S Neka moja zvezda vodilja, kad je retus u pitanju, je Julia Kuzmenko:)