Pored ocigledno dobrih stvari koje vidim, cini mi se da duze vreme primecujem problem u obradi. To je nesto sto vidjam dosta na tvojim portretima, pored svih fantasticnih stvari koje radis. Boje koje renderujes su mi perfketne, bio nikon, canon, fuji ili ulje na platnu... imas strasan osecaj za to i kapa dole.
S druge strane, nesto mi u tvojoj obradi smeta i mislim da je fer da ti kazem to. To su stvarno strasne nijanse, ali za fotografa tog kalibra mislim da moj komentar moze da te navede na razmisljanje, ako nista drugo.
Mislim da Frequency separation koristis previse, tj imam utisak da donji layer prepeglas i previse ujednacis lice po celom delu. Ostane ti tekstura koze, ali kontura samog lica bude narusena kad se makar malo zanemari odnos senki i svetlih partija. Posle toga ti ide D&B kojima naglasis neke delove, ali opet mi na kraju da se izgubi prirodna kontura lica i ponekad mi lica deluju vestacki, kao u ovom slucaju.
Na primer na poslednjoj fotki, svetli delovi na obrazima, celu, iznad ociju su previse ujednaceni i lice gubi konturu. Obrazi, nadocni lukovi i narocito celo deluju kao da su ravni, nemaju dimenziju i ti delovi deluju previse "ravno" i gubi se ovalan osecaj. Kad je deo tela ovalan i kad svetlo pada na njega, znam da znas da svetlo nije ujednaceno na svim tim svetlim delovima, postoji hotspot i kako se ide dalje od toga, postepeno gubi na intenzitetu, sve do senke. U zavisnosti od blizine svetla, njegove ostrine zavisi kako ce taj prelaz da izgleda, ostrina prelaza i brzina pada svetla itd... . Ali na svakom svetlu taj prelaz mora postoji.
Do ovakvog zakljucka sam dosao pazljivo gledajuci tvoje ranije fotke i primecujem uglavnom taj problem kad su u pitanju bas headshot-ovi i close up-ovi. Recimo, devojka pored bicikla gore, nema taj problem i jasno se vide lepsi prelazi. To je verovatno zato sto zbog daljine modela, ne radis toliko detaljno FS kao u ovim slucajevima gde je obrada intenzivnija.
Mozda gresim, a ako gresim, zaboravi na ovaj komentar. To je samo neko moje vidjenje i nadam se da ces ga shvatiti na pravi nacin, jer stvarno uzivam u tvojim fotkama i redovno pratim tvoju temu.