Ja sam se u ovoj temi prešaltao već u šaljivi mod, samo zaboravih gore da metnem smajlija
Neki moj lični odnos prema tehnici je da uvek pročitam uputstvo i da bukvalno sve što piše u njemu probam u praksi.Nemam ja problem sa korišćenjem jpg-a, mada i ja (mi ) većinu fotografija radimo za stock i to nema mnogo veza sa fotografijama koje postavljamo na forumu.Druga polovina tandema fotka raw kada radi i fotografiju od 600 piksela po dužoj strani za oglase i sl.
JPG kod canona može da se podesi da daje fenomenalne rezultate.Oštrina, pa i ostali parametri su podešeni na 0, dok je u slučaju Fuji-a podešavanje 0 srednja default vrednost.Zbog toga nisi ni mogao biti zadovoljan oštrinom jpg-a.Desilo mi se u par situacija kada fotogrfišem neka velika familijarna okupljanja ili neobavezna druženja da posle sate i dane provodim u sređivanju fotografija pa i pored korišćenja LRa.Jednom sam odlučio da se prebacim potpuno na jpg u sličnoj situaciji, eksperimentisao sa podešavanjima i dobio sjajne rezultate.Nije niakakav problem odrediti koji je npr. stepen oštrenja u apratu za neki objektiv najbolji.Obavezno se uradi u startu custom WB jer to najviše može da smulja fotografiju.Ko nije siguran može da podesi aprarat u mod raw + jpg i da breketuje ekspoziciju.E sad za neke vrste poslova,landscape,neke dinamički zahtevne scene....raw je majka.
Nije obavezno da sve mincamo u PPu.Mnogi kupe veliki aparat pa onda počinu da koriste PS i dobijaju katastrofalne rezultate ako nisu sugurni šta rade
U svakom slučaju sve ove sjajne sprave pružaju nam zilionn mogućnosti da ih podesimo prema individualnim sklonostima,potrebama i afinitetima.
Inače nevezano za jpg ja lično ne ubeđujem bilo koga u ispravnost kupovine bilo kog komada hardvera pa ni bilo kog aparata.Tu za mene ne postoji ni većina ni manjina.Ko će sa čim da izvede klik njegova je lična stvar.
Jedan pametan čovek mi ispričao jednu odličnu anegdotu vezanu za audiofile koji su tek frikovi.Testirali su neke kablove na neviđeno ocenjujući ,valjda, zvuk kao krajnji rezultat.Većina je donela "objektvan" sud da je najbolji zvuk proizveo zvučnik dok je bio povezan onom plavo belom telefonskom žicom, a ne nekim fensi preskupim kablom