Prvi znaci da je Xtrans senzor ipak razlicit, datira jos iz doba Xpro1 kada su njegovu dinamiku poredili sa d800 i sl. Nisam tada gledao dXO, ali je razlika u odnosu na ostale APS-c senzore bila evidentno vidljiva. Vremenom, poceo sam da… a jebi ga, pretenciozno je reci prepoznajem… ali dosta puta sam zastao na nekim fotkama, sa uverenjem da je napravljena sa Lajkom M9 … a ispostavilo se da je fuji u pitanju. To mi je vec bio jasan znak, da to malo treba istraziti.
E sad, Fuji Xtrans senzor nema Bayerov filter, … dakle, razlika je prisutna i u tehnickom smislu. Nema aa filtera, ali nema ni anomalija koje ima d800e.
Milance je okacio malo fotografija, a nisam ni ja… ruku na srce, pa sad bas i ne vrvi od brutalnih ubedjujucih primera. Bice, tek smo ga uzeli … ali da ti kazem, nisam ga ni kupio da bih nekome nesto dokazivao
. Ali ti mogu reci da ima bolji dinamicki raspon od Canon senzora, i mogu reci da mu je jpeg neverovatno dobar. Pa sve i da nema bolji rezultat, opet je dobit ako u malom aparatu imam isto sto i kilo tezi aparat.
Crno beli preset, ja ne mogu da dobijem tako u obradi, pa sve i da sedim tri sata za PS. Provia je standard, odnosno normal preset, a Velvija je malo prejaka… ali Astija razbija.
U zivotu mi nije palo na pamet da slikam bilo sta osim raw. Prvi put mlatim jpeg i mogu ti reci da ne samo da nemam problema, nego sam presrecan.
Mogu samo da potvrdim ono sto su svi testovi do sada napisali.
Fuji Xtrans je najbolji APS-C senzor, i Fuji ima najbolji jpeg. Hajde da ne budem iskljuciv, pa da ponavljam to NAJBOLJI… ali je u svakom slucaju ODLICAN senzor, i odlican jpeg. RAW … sta znam, mislim da pati od istih boljki kao i canon ili nikon raw (u odnosu na ACR) .
A sto Dxo nema xtrans senzor. PA verovatno zato sto ni jedno Canon L staklo nije uslo u prvih 150 na njihovoj listi dobrih stakala. Stavise, malo sam stavio prst na celo.. ne finansira njih Nikon, nego Sony