- pa, ocito su karakteristike ovog punjaca dosta minimalne . . .
Vidi ovako:
- u svetu normalno obelezenih baterija, tojest li-po baterija stoji kao karakteristika "charge rate" i "discharge rate", a ovo sam naucio baveci se modelarstvom . . .
Ta brojka oznacava sa koliko kapaciteta struje baterije se ona moze puniti ili prazniti ili ovako:
1C (obe vrednosti se obelezavaju sa velikim C) znaci da bateriju mozes puniti strujom jacine jednog njenog kapaciteta, ili ako je ona 2200mAh, znaci sa 2.2A.
Isto tako i za praznjenje, ako je ono recimo 20C, znaci da ta ista baterija moze da da 44A struje, a da se samonespali . . .
E, sad, to je tako u svetu li-po baterija jer smo prema njima ultra obazrivi, bas zbog tog "samospaljivanja" . . .
Sto se tice Ni-MH baterija, ja znam (i ja to praktikujem) da je bezbedno da se pune sa 1C, ali ako nemas punjac na kom mozes da podesis struju punjenja, to ti nista ne znaci.
Sve ovo sam ti napisao kako bih ti docarao do koje mere je taj punjac slab.
Ja recimo svoje baterije za blic koje su kapaciteta 2550 ili 2450 punim strujom od 2.4A ili 2400mA sto je 16x jaca struja od tog tvog punjaca. One se meni napune za nekih 4h, zapravo 4 komada, kada se simultano pune.
Maravno, jasno ti je da sto su baterije losijeg kvaliteta, sve ce ove brojke biti slabije . . .
Za taj DC in sto imas na fotoaparatu, ja garantujem da on sigurno ne puni bateriju, nego samo napaja aparat iz eksternog izvora.
Imas sigurno u upustvu negde vrednosti struje koju mozes tu da nakacis.