Inače ne klikne on 2x nego samo jednom, a kako to izvede bojim se da mi nije poznato.
iso fizicki na senzoru radi tako sto se promeni "pojacanje" iliti gain senzora, ono sto oni rade je kada citaju senzor jednu liniju procitaju sa jednim pojacanjem a onda sledecu sa drugim pojacanjem pa opet sa prvim pa sa drugim i tako liniju po liniju dakle pola linija procitaju sa jednim iso a pola linija sa drugim iso tako da realno dobijes 2 slike ali je vertikalna rezolucija pola. onda onaj cr2hdr to obradi u dng tako da dobijes sliku mnogo vece dinamike te dobijes to meso koje si primetio da imas - a nisi imao u originalu. a mora u dng jer je to valjda format koji omogucava snimanje fajla sa tom kolicinom dinamike (cr2 format to ne moze da snimi)
Inače ovaj ML ima jako puno mogućnosti i funkcija, i trebalo bi dosta rada i vremena da bi se ušlo u sve to.
Medjutim, meni lično to nije ni bila namera.
pogledas osnovne opcije - bez modula, to je realno kao malo kompleksniji foto aparat, malo vise opcija nego regularno, nista spektakularno, neke ce ti se svideti, neke su nebitne (znam ljude koji se odusevljavaju transparentnim tro-kanalnim spektrumom, meni to samo uzima ekran, ne znam cemu sluzi) neke su do jaja, tu su neke pruge, neka cuda muda .. realno to sve ima veze pri slikanju da ti da dodatne informacije, upalis, vidis sta radi, dal ti terba ili ne i to je to .. meni je recimo korisno da mi na fokusu prikaze koliko je tacno svetla u toj tacki i korisno mi je u LW modu da mi oznaci sta je fokusirano, posebno na manuelcu .. imas fore da promenis paletu da se bolje vidi ako je nesto speceno, neke zebre, magic zoom (meni se svidja ta opcija), motion detect - ovo je recimo sigurno do jaja ovima sto rade zivotinje, trap focus - moze da bude do jaja zanimljivo svadbarima, etc .. i to je to .. realno za jedan dan da odvojis 5-6h ima da probas sve opcije da vidis sta te zanima sta ne. e onda su tu moduli, odes u tab sa modulima i za svaki modul stisnes info i pogledas url za taj modul, odes tamo i u prvom postu imas objasnjenje cemu sluzi, 90% modula je beskorisno za "Tebe", stim da je svakome drugih 90% beskorisno tako da samo procitas info - imas inace tu odma na info strani vec 2-3 recenice objasnjenja, vec tu mozes da odbacis 50% koji te ne zanimaju ... a onda 2-3 modula koja ti se pokazu korisna (kao ovaj dual_iso) pogledas malo detaljnije - ili sibnes recimo ovde novu temu pa moze vise ljudi zajedno sa tobom da provali kako to sljaka, kao sto evo zajedno prodjosmo dual_iso .. koliko si vremena realno utrosio i da li se isplati - ja bih rekao da se isplati
Osim Videa na koji se ovde odnosi najveći deo price, čak i ovaj focus stucking koji je generalno odlična stvar mene recimo ne zanima, jer me ne zanima macro.
Ono, šta ću... ali kada spazim te kukce ili žohare uglavnom se pre faćam za sprej za muve negoli za fotoaparat..
pa video je ono sto je proslavilo ML posto su upalili video tamo gde ga nije bilo i dali mogucnost za RAW video sto je ljudima (bem li ga sto) nesto super mega do jaja bitno .. meni taj modul ugasen potpuno beskoristan ..
evo jedan bas kratak pregled modula (na 50d kod tebe mozda malo drugacije)
- arkanoid - igrica, zezancija, beskorisno
- auto exposure - nesto kao predefinises krive i programiras algoritam kako da on automatski setuje expoziciju, verovatno nekom korisno, meni jok
- deflicker - muuuuuuu (generise XMP/UFRAW fajl za neki deflikering), pojma nemam sta je to
- Dot-Tune AFMA -
https://youtu.be/7zE50jCUPhM - kalibrisanje autofokusa
- ettr - expose to the right (namestis najsporiju expoziciju, max iso, koliko dozvoljavas kliping i on automatski slajduje histogram u desno)
- file manager - po meni potpuno beskorisno
. file manager za gledanje fajlova na kartici
- mlv player - player koji moze da pusti raw video
- mlv rec - za snimanje videa
- picture viewer - integrise se u file manager da iz file managera mozete da gledat slike - podrzava malo vise formata (PPM, DNG, BMP, BMH, 422..)
- raw rec - za snumanje raw videa
- silent - ovo je super za ove sto rade prirodu, ako si u live view i kliknes da slika on ce da slika bez da izvede celu zezanciju sa ogledalom - dakle nista se ne cuje