Šta da kažem...vise zvuči kao dobra ideja nego što je praktičan...Teško da će ovo da ostvari masovnost u realnom svetu.
Po meni ovo je pre za neke zaklete radoznalce i frikove, negoli za običan svet.
ne znam sta bih ti rekao, ako ti ne radi posao - ne radi ti posao ... izgubis malo vremena i vidis dal je to to, ako nije batalis ... ja sam ga na moj aparat stavio iz 3 razloga
1. da probam, da vidim da li mi mozda pukne neku ideju da ja dodam u sam kod da doprogramiram neku funkciju
2. video (50D normalno nema video, sa ML ima i normalan h264 video i RAW video)
3. za fokus stacking, da mogu da montiram aparat i da on sam promeni fokus za po milimetar i skljocne fotku i tako n puta
[1] - nije mi nista palo na pamet
[2] - zakljucio sam da video na DSLR-u nije za mene abitno da li je u pitanju 50D ili 60D ili 5 mark 200 ili 7D .. prosto nacin na koji video radi na DSLR-u nije ono sto meni treba, ja snimam malo dete, treba mi nesto brzo, agilno, ne fixna blenda, fixni fokus, stativ, klapa, ajmo sad scena 2465 dvaessesti put
[3] - ovo radi DO JAJA, te zato drzim ML na aparatu
[4] - pronasao sam da u LW modu moze da mi markira sta je u fokusu sto se ispostavilo kao jako korisna opcija (to 50D normalno ne radi)
a sto se tice "masovnosti", ja u amerikama nisam video profi fotografa sa canon-om na oracle manifestacijama (a to su sve vrlo skupi fotografi) da ne tera ML, takodje bio sam u amerikama na 3 svadbe, na jednoj je cela ekipa bila sa nikonima, na dve su bili canon-i i svi canon-i su bili sa ML. Diznilend - svi oni fotografi sto fotkaju za pare koji imaju canon - svi teraju ML, san diego water world - svi canon-i sa ML ... na svadbama u srbistanu video sam 10tak canona sa ML-om (sto je mozda 30% canona na domacim svadbama, moram da priznam da mnogo cesce vidim nikona na domacim svadbama) ... ovako iz mog ugla hebeno je masivan bas ga svuda primecujem ..
takodje kad citas tamo pitanja po forumu vidis da brdo tih ljudi zivi od fotografije
e sad, po meni, najveci problem ML-a je dokumentacija, tj manual. za onu "stabilnu" verziju od pre hrista je bio vise manje dobar pdf ali ta verzija nije imala brdo mogucnosti ... ova nova verzija u nightly builds je modularna i svaki modul treba da ima svoj doc, na zalost treba iscitas pola foruma da bi skontao gde je objasnjeno sta zadnja verzija modula radi
.. to ce vremenom sigurno biti odradjeno, vidim vec neke ozbiljne pokusaje da se organizuje dokumentacija ali za sada jbg .. momci se trude da usilje kod (Vidis i linux da su digli
) a community bi bilo korisno da odradi dokumentaciju .. na zalost kao i svuda, community nije odradio svoj deo posla