Dalibore, Storm mislimo sam da se ne javim ali me je pokrenula Stormovo pitanje o iznošenju argumenata pro i contra, ovaj put RGB vs. sRGB, jer za taj proPhoto nisam uopšte ni čuo. Nisam ja stručan ni za pomenute verzije RGB-a ali se vodim sa dve stvari. 1) Na Internetu ima puno preporuka da se korisiti sRGB. Jednu sam naveo, mislim da mogu bar još tri, ali da sad ne kopam po Googlu. I to preporučuju ljudi kji rade tutorijale, prodaju ih, žive od toga 2) Zdrava logika. Ako sRGB ima više boja, pa valjda je to bolje. Od više lako napraviš manje, ali od manje da napraviš nešto više - teško. Onako laički, lako ja smanjim fotografiju sa 300 na 20 pixela, ali kad idem obrnuto, ode i oštrina i sve drugo.
U odbranu Stormovog stava stoje dve činjenice, koje ne mogu da osporim 1) ako je monitor jeftin, ne vredi ništa (Po principu crno beli monitor osta crno beli, pomoći nema. To važi i za lošu kalibraciju onog sa mnogo boja) i 2) možda naše oko nema tu rezoluciju da napravi neku razliku izmedju sRGB i RGB, kažem možda, jer mislim da je oko jedan prilično savršen instrument.
Bilo bi jako lepo kad bi se uveo neki standard, onda ne bi smo imali pojavu da fotografije nekog trećeg autora, gube kvalitet kad se prenesu na naš monitor. I onda bi se valjda i ti štampači lakše kalibrisali, pa ne bi smo imali pojavu da su sve odštampane fotografije otišle u kič roze varijantu!
A što se Oldtmera tiče, njegov problem još uvek nije kolorni prostor. Njegov problem se zove "kako napraviti dobru fotografiju". Tek to je tema o kojoj se pišu enciklopedije i tomovi, poglavlja i cele knjige, prodaju skupi kursevi i za koju se kupuje nejeftina oprema...pa opet...