... znao sam o čemu je reč unapred, ali rekoh ajd da pogledam snimak... a evo o čemu se radi ...
Ljudi teško prave razliku izmedju Tamrona sa i bez stabilizacije (VC)
I ako je ovaj VC izašao datumski posle ovog bez stabilizacije, meni je lično ostalo nejasno kako su uspeli da pokvare oštrinu.
Al ajd...nije ni bitno, tako je kako je i gotovo...a ovo na snimku je baš ta VC verzija, optički baš dosta lošija.
Ja sam pričao o nestabilisanoj verziji Tamrona, i za njega garantujem da oštrinom šije sve sem ove nove sigme art 18-35, ali koja ima dosta kraći raspon.
Medjutim to je druga klasa objektiva i po godištu i po svemu ostalom tako da ne bih to ni poredio...prosto drugi svet.
Kod Tamrona je bitno pri kupovini uzeti nov ili ˝neolupan˝ primerak, jer izrada mu ne dopušta ispadanje i udarce, mada to ne prija ni L objektivima kad pogledaš.
Neolupan primerak je teško pronaći polovan zato što je cenovnim rangom dostupan maltene svakom teenageru...
Što se tiče Canona 17-55is i poredjenjem sa ovim Tamronom, hm...
Ima on stabilizaciju, mnogo je bolje izrade, ima upečatljiviji izgled, neutralniji kolorit (Tamron daje toplije boje), tiši fokus ( sa nešto manje promašenih fokusa) ...
ali da li to opravdava toliku razliku u ceni 1:3..?
Ne, nije on ni 3x bolji a nije čak ni 2X bolji...
oštrina na 2,8 kao ni na drugim blendama nije bolja nego kod Tamrona, neka priča ko šta hoće...
Bolja je izrada, fokus i ima stabilizaciju.
Kome to znači, neka plati 3x veću cenu...ko samo gleda oštrinu nema razloga da se troši.
Ja i dalje tvrdim da u fotografskom svetu ne postoji objektiv koji ima povoljniji odnos cena/zadovoljstvo od ovog Tamrona bez stabilizacije.