Ja s jedne strane mogu da se složim sa Alexlex-om... i meni je preko glave ovog višenedeljnog spinovanja... stvarno na dosta ljudi to deluje naopako. Izaziva hejt umesto pozitivnog stava. E sad dobro, to već zalazi u psihologiju, pa je poštenije reći da Nikon igra na kartu koju MILC-adžije eksploatišu već godinama - non-stop udaraju na dva koloseka: retro i/ili malecko. I uvek neke slike tela kao "slučajno" procure nedeljama, pa čak i mesecima pre predstavljanja i onda se ljubitelji i wannabe kupci ložakaju, razmenjuju fotke itd, svi trtljaju kako će da kupe i tako to. Joj kad se setim Fujija X1Pro - pola onog drugog foruma su bili "ozbiljni kupci". Kupio - nijedan.
S druge strane, ja na ovaj aparat gledam baš kao na aparat. Priželjkivao sam da za pristojnu cenu Canon ili Nikon ponude jak aparat relativno malih dimenzija. D600 jeste relativno mali, ali ovaj Df je ipak dosta sitniji. Ko želi Leica M9 alike aparat - to je to. Rezolucija koja štedi živce i resurse, performanse kakvih se ne bi postideli ni aparati visoke klase i tako to. Pritom, ovde NIJE reč o polufabrikatu u bilo kom smislu - oprobana tehnologija u novom ruhu i sa relativno pristupačnom cenom. Aparat koji nije namenjen menjanju svake sezone, jer je prethodni izašao iz mode. I aparat kome radi rafal, normalno. Kojem i softver radi, kojem ne treba 200 adaptera veličine siporeks bloka ne bi li vlasnik mogao da dovabi neki objektiv itd. A ima i taj retro look, ko se na to loži. Ja ne mogu reći da sam ravnodušan, jer sam oduvek voleo ručne kontrole za sve (pogotovo "točkastog" tipa), pa me to mami. Isto tako, iako sam lično posedovao samo Canon DSLR-ove, oduvek sam uživao koristeći Nikon objektive pre G klase, kada je prsten blende bio mehanički. To je mnogo bolje nego elektronska kontrola meni lično i mnogo mi je žao što je Nikon to sahranio. Mada, sahranio je i kvalitet izrade, jer su mi svi AF-S objektivi redom mnogo lošije izrađeni nego što su Nikkori nekad bili.
Da mi je bitan baš retro look i nije toliko.
BTW, JAKO me nervira ova debilna video kampanja. OK, stvar je ukusa, nekome se sigurno sviđa, ali mene to iritira do te mere da bih, čak i da sam se nameračio da ovo odma' kupim, iz inata sačekao nekoliko meseci, ne bih li aparat mogao da kupim stojeći sam u prodavnici, bez gomile foliranata koji jedva čekaju da aparat prošetaju kroz centar grada ili ga stave na sto dok balave čaše po kafićima.
Eto tako, my 2 cents.
Pozdrav