36MP nije 3x više od 12MP jer se gleda linearno.
Nije 3x veća po pitanju "uvećanja", ali JESTE 3x veća po pitanju ukupnih informacija i površine, a ja sam o tome i pisao. U praksi je ta razlika jednostavno NEMERLJIVA. Dupe i oko, u pravom smislu.
Ne odbija Nikon ništa nego Canon ima određene patente za to. Iako će reći mnogi isto da to već nije RAW ako se radi demosaicing što je isto istina ali nebitno.
Par puta si pomenuo problem patenta, a to jednostavno nije istina. Nikon to odbija da uradi iz nekih svojih razloga, a ja nigde nisam uspeo da nađem dokaze da je to zbog nekakvih patenata. Tim pre što to praktično spada u softverske patente, a oni su kao princip nastali tek poslednjih par godina. Pre toga takvu funkciju nije bilo moguće patentirati, jer ne uključuje posebne sklopove unutar aparata, već se radi o algoritmu za baratanje snimljenim materijalom. Znači - nije to u pitanju.
Što se tiče ovog da "mnogi kažu da to nije RAW"... viđao sam i ja da se to pominje na nekim sajtovima i mogu samo reći da je to je neopevana glupost, jer kod RAW-a nije rezolucija ta koja je bitna, već dubina informacija koje dopiru sa svakog piksela. Krajnji efekat toga je potencijal za obradu. Da je drugačije, onda bi to bila obična bitmapa, čiji je potencijal za obradu ravan bilo kojem konvencionalnom image formatu, a nije. Osim toga, to bi značilo da ne postoji ni RAW video na gomili današnjih kamera i DSLR-ova, jer - bože moj - nijedan od njih nema FullHD rezoluciju, već mnogo višu. Napominjem, RAW je skup informacija bez uklanjanja viška, bez sužavanja kolornog prostora i zabeležene dinamike, a rezolucija je tu potpuno sekundarna stvar. Tačno je da to nije u potpunosti identično onome što je izašlo sa senzora, ali gledano tako - onda RAW u biti i ne postoji, jer ni ovo što mi obrađujemo nije takvo izašlo sa senzora. Kad bismo samo videli na šta liči RAW bez ikakve kolorne kalibracije, verovatno bi nam se slošalo.
Pozdrav