@Hornet
Sto se profesionalizma tice to je najbolje opisao Ken Rockwell koga ja inace ne podnosim, ali ta prica mu je savrsena. Dakle, profesionalac je neko ko 100% svojih prihoda ostvaruje od toga cime se bavi. Nema nikakve veze sa tim kakvo mu je znanje, pa je u skladu sa tim i svadbarenje sasvim na mestu. Ti ljudi zive od toga, a koliko znaju to uopste nije vazno. Kad se zahtevi klijenata podignu, i oni sami ce podici svoje, sve dok ljudi traze TUCI MU U FACU i to im je dovoljno, oni ce TUCI U FACU i odneti pare kuci i ziveti od toga, ma sta mi mislili o njima.
I ne mislim da u inostranstvu ima samo tih koji prave fantasticne slike. Njihovi su kriterijumi na malo visem nivou, pa zbog toga tamo to ne moze da radi svako. A vrhunskih fotografa ima i kod nas, samo smo mi mala zemlja i sirmasna. Ko ima para taj trazi da sve bude na visokom nivou i nadju te vrhunske, ako ne znas sta je dobro, gledaj sta je skupo. I te ljude ne mozes da izvaras, ako im ne das to sto su platili, nije bas naivno kaciti se...
Meni brat od tetke zivi u Cikagu i snima svadbe, ima profi kameru od 3k$, ali ponekad i slika. Ima Canon 50D i kit objektiv, cak nema ni blic nego koristi interni flash i uradio je gomilu svadbi sa tim i ljudi budu zadovoljni. I nije slikao samo nase, vec i Amerikance, Indijce, Kineze, mesane... A prevare su vece nego kod nas. Sajt mu je napravljen tako sto je pokacio sve slike sa stoka i to mu je referenca. Ja ga pitam jesi normalan pa kako ne provale. Pazi odgovor... Jesi ti normalan pa Amerikanci su svi debeli kao svinje, gde da nadjem ovakav par kao sto sam okacio na sajt. I nije on jedini. To svi rade. Ako se zale, kako im nisu slike tako lepe kao na sajtu, ima milion izgovora. Prvi je naravno da su debeli, pa da nije okruzenje bilo tako lepo, pa gde ste nasli ovako mracnu crkvu itd. Malo mi idealizujemo taj zapad.
Sad dal treba savetovati ovog decka... Ovo sto sam napisao u postu je neko to moje skromno iskustvo. Da li ce to nekom da koristi, ne znam.
Cinjenica jeste da je decko mlad, pa mu je sve po sistemu sve sto leti to se jede, ali mlad je pa mu je oprosteno.
A sto se sahrane tice, imao sam prilike cesto da me zovu. Cak me i rodbina smara, jer od petog razreda vucem neki aparat, ali to nikad ne bi slikao. To mi je toliko degutantno da nemam reci.