Eto razbibrige za vikend...
U proteklih 10ak godina promenio sam nekoliko Canon i Nikon DSLR sistema što eto dovoljno govori koliko sam brend lojalan
Dakle neko moje mišljenje...
Prva stvar koju treba znati je - nijedan sistem nema 100% realne boje! Ono što čini neku razliku je različito ponašanje sistema u različitim (težim) svetlosnim uslovima. Dakle čije će boje biti realnije određuju sledeći faktori:
- čiji je AWB mehanizam pouzdaniji
- dinamički opseg
- tonalni opseg
- kolorni opseg.
Ova 4 činioca su prioritetni za što kvalitetniji/realniji prikaz boja kao i za generalno što bolji kvalitet sirovog fajla, a ovo drugo je po meni dosta važnije od onog prvog. Trenutno Nikon sistem ima senzor koji prednjači po svim gorenavedenim tačkama.
Ovo naravno ne znači da su boje drugog sistema loše već samo da postoji neka razlika koja je nekom više, a nekom manje vidljiva. I ta razlika (što se boja tiče) u principu ne znači ništa ako se radi u RAW formatu, a svaki ozbiljan fotograf koristi upravo RAW.
Kada se posmatra JPEG format situacija je malo drugačija jer se u toku konverzije fotografije interno obrađuju i dodatno tvikuju za što bolji prikaz i tu je razlika veća jer svaki proizvođač ima neki svoj način/stil na koji obrađuje pojedine boje i nijanse. Kada čovek godinama koristi jedan sistem i fotka JPEG on jednostavno navikne na taj prikaz i njemu taj prikaz postaje "realniji" od onog drugog.
Otuda ta večita fama da su boje lepše ovde ili onde tj. canondžije biju u klin, a nikondžije u ploču.
Dakle boje tu po meni nisu bitna stavka jer su boje vrlo promenljiva kategorija, pogotovo kada se fotka u RAW formatu.
Ono što je mnogo bitnije je sposobnost senzora da pruži maksimalan kvalitet fotografije sa današnjom tehnologijom.
Dinamički opseg je nešto što ne može da se tvikuje i podešava. On je toliki koliki je i kao takav on je veoma bitna osnova jer od njega zavisi koliko će pojedina fotografija moći biti uspešno zabeležena i koliku ćeš slobodu imati u kasnijoj obradi te fotografije. I tu po meni leže osnovni razlozi zašto bih sada bez ikakvog razmišljanja birao Nikon sistem.
Dinamički, kolorni i tonalni opseg novih N senzora je takav da omogućava do sada nezamislivu slobodu u obradi, a u savremenoj fotografiji obrada igra veoma bitnu ulogu.
Ovo svakako ne znači da je drugi sistem loš. Kao što sam to već ranije rekao, jedan početnik šta god da izabere ne treba da ima nikakav strah da će napraviti neku grešku. Sve su to fantastični proizvodi koji će uz dobrog fotografa dati fenomenalne rezultate. U to nema sumnje.
Pozdrav