Da ne otvoram novu temu, drugar ima slicnu dilemu, obratio se meni za pomoc, ali zbunio sam ga vise nego sto sam mu pomogao.
Uputio sam ga na ovdasnje testove, zajedno smo gledali dosta stvari i nije mi lako da dam preporuku.
Dilema je izmedju Nikona i Canona (naravno), d5100, d3200 i 600d.
Gotovo da smo odlucili da ode u radnju i proba Canon 600d i Nikon d5100 i koji mu vise prija, da uzme taj. Na kraju sam procitao komentar Storma i ponovo se pokolebali:
" Skoro po svemu je lošiji od D3200, a po ergonomiji i od D3100. Sad su konačno doterali tu klasu da može da se suprotstavi Canonu 650D."Jasno mi je da 3200 ima nov senzor sa dosta megapixela, ali ja tu neke velike razlike ne vidim, bar po testovima u odnosu na 5100. Imajmo u vidu da ce covek da uzme kit objektiv i kasnije da ga dopuni sa 55-200. Par pitanja:
- Da li sa tim objektivima uopste moze doci do izrazaja razlika u mp izmedju d5100 i 600d?
- Po svim testovima, d5100 ima za dlaku prednost u kolicini shuma na vecim ISO vrednostima, pretpostavljam da je razlika minorna (pitam i u odnosu na 600d)
- DR isto mi se cini da d5100 ima i tu blagu prednost u odnosu na druga dva
- Stavka koju sam smatrao kao bitnu je raspolaganje medjuvrednostima ISO, bar je to meni bitno. d3200 i 600d imaju kontrolu samo celih ISO vrednosti
- Canon ili Nikon jeftiniji objektivi, koji su generalno bolji (18-55 + 55-200 + 50 f/1,8). Znam da je rizicno ovo pitanje
- Koja je prednost Canon-a, sem eventualno ergonomije i videa. Ja nesto ne mogu da vidim iz testova jos neke stvari? Nisam probao nijedan od spomenutih aparata
Covek je potpuni pocetnik, ali je jako zagrizao i vec danima ne spava pokusavajuci da donese odluku. Ja mu ne pomozam bas mnogo
Hvala najlepse