Primetila sam da u poslednje vreme kada su fotografske teme u pitanju,u želji da nekome sugerišemo na greške u obradi ili pak savetujemo kako bi to moglo bolje da se odradi,umesto da to obrazložimo u pisanoj formi sve to pokažemo u praksi i naknadno obradimo postavljenu fotografiju.Vrlo često se tu mogu videti jako interesantne obrade i dobre ideje,ali usled toga autorske teme počinju da liče na neobavezno fotorazgibavanje,a svi ti predlozi koji bi i nekome kasnije mogli da korsite ostaju zaboravljeni u tim temama.Zato mi je palo na pamet da bi za takve stvari trebalo otvoriti posebnu temu da bi sve bilo na jednom mestu.
To bi u prakasi značilo da svi oni koji imaju potencijalno dobre fotografije,a misle da iz nekog razloga u PS-u iz njih nisu izvukli maksimum,mogu ovde da ih postave kako bi međusobno mogli da se konsultujemo i nađemo najbolje rešenje.
To naravno ne znači da je ovo mesto rezervisamo samo za početnike koji možda ne vladaju najbolje PS-om,jer nekada i nedostatak dobrih ideja može da bude uzrok loše obrade.
Da ne bude zabune,ne mislim da ovde treba objavljivati fotografije koje su u osnovi loše pa da tražimo Hudinija koji će da čini čuda
Ono što je totalno defokusirano,sprženo do besvesti,to se briše na kartici,nema smisla nekome oduzimati vreme da to spašava
Ali kao što rekoh,veoma često jako dobre fotografije ne dođu do izražaja samo iz razloga što obrada nije bila adekvatna.A opet,ima i tako dobrih fotografija koje bi mogle biti obrađene na deset različitih načina i da se ne zna koj je bolja.
Zato,ako je nekome potreban savet može ovde da ostavi fotografiju,a i mi ako mislimo da imamo bolju ideju za neku fotografiju, autora možemo zamoliti da je ovde postavi pa da diskutujemo na tu temu.
Ovo ne bi bilo klasično fotorazgibavanje,i ne bi postojala neka stroga prvila,ali ako vam se ideja generalno dopada ipak bi morali da odredimo neke osnovne smernice kako bi to funkcionisalo na najbolji način.
Primera radi,onaj ko traži savet bi trebalo da postavi link za preuzimanje originalne fotografije u punoj rezoluciji.Zatim bi bilo poželjno i da objavi neki manji jpeg te iste fotografije kako bismo znali o čemu se radi, i na kraju,sopstvenu obradu sa kojom nije zadovoljan uz komentar šta je to šta mu se ne sviđa.
Naravno,svi oni koji bi bili voljni da obrade te fotografije, ukoliko autor originala smatra da je neka od obrada baš ono šta je želeo da dobije kao finalni rezutat,trebalo bi detaljno da obrazlože kao su do toga došli.
Eto,ja sam pokušala u nekim najkraćim crtama da obrazložim kako bi sve to funkcionisalo,a naravno,ako ideja zaživi posle ćemo lako da se dogovorimo oko svi ostalih sitnica kako bi sve to ferceralo kako treba