Pozdrav - Spel ovde -
- Zanima me da malo porazgovaramo na sledecu temu - O zahtevima i da li su oni ono sto je najbitnije - Nisam profesionalac ali imam prilike da slikam cesto - sa starim Nikonom 4100 sam napravio jedno 30.000 fotki - ima tu i jako lepih jer sam shvatio da nije najbitnija oprema ako nemas ideju sta da slikas - a opet - kad imas sta da slikas bitna je oprema da bi to uslikao dobro - Evo kako to izgleda
Zahtevi koje bi fotoaparat trebalo da ispuni
Aparat zelim da koristim za snimanje dogadjaja na koja kao novinar idem primer mozete videti ovde -
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150207631719753.311097.44289579752&type=3 (postoji sansa da Vas link ovdede na Kucni red - kliknite lake - pogledajte sta je na linku pa ako Vas grupa ne zanima izbacite je sa liste) - Nisam profesionalni fotograf ali navodim sta znam da ce mi trebati odnosno koje svoje potrebe zelim da ispunim nabavkom ovog fotoaparata
Jasno je da su cesto u pitanju udaljeni objekti i to nekad i po 1000m - ali da imam prilike da snimam i sa 3-4 m zato aparat treba da ima sto bolju optiku - Mogucnost snimanja HD videa se podrazumeva a veoma pozeljno bi bilo imati 3.5 mm uticnicu za mikrofon
Pokusao sam da napisem smernice sta smatram da bi bilo po meni veoma vazno - Veci broj zvezdica oznacava bitne stvari
Broj slika u sekundi koje fotoaparat moze kontinuirano da napravi - minimalno 3-5 pozeljno 7-10
Kad kazem kontinuirano mislim na to da broj slika koje aparat moze da napravi tj sekvenca ne bi trebalo da bude ogranicena a i ako je ogranicena mogucnost snimanja (u sekundama) ne bi trebala da bude manja od 10 s - uz napomenu - praznjenje "bufera" tj memorije i snimanje na karticu ne bi trebalo da bude duze od nekoliko sekundi zbog toga da bi se sto pre nastavilo snimanje - Ovo je potrebno zbog snimanja aviona, helikoptera, opaljenja tenkova, topova, automatskih pusaka i slicno - znaci kad snimam tenk na vezbi ne znam kad ce da opali - mogu da pretpostavim i da pocnem rafalno snimanje - ali niko mi ne garantuje da ce se opaljenje dogoditi u tom ili bliskom trenutku - zato mi je potrebno da imam mogucnost da snimim veci broj frejmova - Ono sto je bitno - ISTI ne moraju biti u maksimalnoj rezoluciji - sto znaci da mi je bitnije da uhvatim trenutak nego da ga uhvatim u najvecoj rezoluciji - podrazumeva se ako je moguce da - i to cu zeleti - ali ako ce obaranje rezolucije da poveca broj frejmova prilikom rafalnog snimanja - sjajno
Objektiv - ako je moguce da isti objektiv pokriva i sirokougaono i daljinsko tj telefoto - ali mislim da je to izuzetno tesko postici - Potreba za snimanjem mi je na vecim daljinama - cesto na vojnim vezbama imam priliku da snimam kamerom - odnosno retko aparatom posto je uvek sa mnom isao kolega - snimke poput ispaljivanja granate iz topa, iz tenka, eksplozije bombi ili dejstvo aviona i slicno - to je sve na 200-500-1000m daleko - pa je sad pitanje koji objektiv je potreban da bi se kako to ja kazem tenk stavio u trecinu ekrana - ako je veca rezolucija to je onda sasvim primerena slika za obrau i kropovanje i objavljivanje u 1000 x nesto rezoluciji sto je neki standard koji je usvojen u redakciji - Znaci koji je to objektiv - tj koliko mm koji bi mi omogucio da tenk stavim u trecinu ili cetvrtinu ekrana na 500-1000 m - Mislim da okvirno znate koliko je veliki tenk
Snimanje HD video materijala
Prikljucak za spoljnji mikrofon
Da aparat podrzava rad sa SD-SDHC karticama
Mogucnost izuzetno brzog automatskog fokusiranja na objekte u pokretu (avion, helikopter) - znaci bitno mi je da objekat snimanja koji nekad moze biti i mali ali cu se truditi da uvek bude u sredini slike bude dobro fokusiran - za to je potrebno brzo fokusiranje - snimanje "grupa ljudi i fokusiranje" na gomilu mi je manje vazno -
Stabilizacija slike
Nadam se da je ovo ok - ali bi bilo lepo da porazgovaramo zbog iskustva - Planiram da dam do 800-900 eu - maksimalno 1000 eu za fotoaparat sa sve objektivom (auto fokus se podrazumeva jer nisam profesionalac da bih to radio rucno - ili bih voleo mogucnost i jednog i drugog pa dok se naucim) - ako je moguce - Nadam se da ce to biti dovoljno jer automatizovana optika 200-400 mm kosta skoro 2000 eu za sta ja nemam para
Osim svega navedenog sto moze i treba ovde da bude predmet kritika odnosno diskusije, mene sad zanima jos dodatno nekoliko stvari
Sta je za moje potrebe vaznije - telo aparata odnosno njegove perfomanse ili objektiv - u prilici sam da snimam stvarno sjajne stvari evo linkova do nekih
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150228070569753&set=a.10150228069854753.317891.44289579752&type=3 Slika je napravljena sa tupavim Nikonom od 10 Megapiksela koji eventualno radi jednu sliku na sekund - i to je MOZDA - Znaci vise sam isao na iskustvo kad treba stisnuti klik da bi on poceo da snima nego sto sam imao opremu koja bi mi omogucila ovakav snimak - Mogu da zamislim kako bi to izgledalo da je neko slikao sa boljom opremom -
Evo jos dva slicna kadra
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150228069969753&set=a.10150228069854753.317891.44289579752&type=3http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150228070624753&set=a.10150228069854753.317891.44289579752&type=3Slikano bez blica jer je isti zabranjen na takmicenju - tako da - ako je ovo napravljeno sa aparatom koji sada kosta oko 30-40 eu pa sta cu onda napraviti sa opremom od 800-900 Eu
Evo jos jedna sa istim tim digitalcem
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150207739674753&set=a.10150207631719753.311097.44289579752&type=3Vecinu ostalih slika je radio kolega sa Canonom cini mi se 400 ILI 450d ili tako nesto slicno - Ako se secam mislim da mu je najveci objektiv bio oko 250 mm - sa cije je radio snimke aviona i slicno
I POSLEDNJE - ali bitno - Ulazem u opremu da bih mogao bolje, lakse i kvalitetnije da radim - Od ovoga nema previse zarade (ako je uopste ima) jer raditi promociju VS dok je mnogi unistavaju
Bilo bi jako jako lepo kad bi se moglo postici da stavim fotoaparat iznad kamere ili kameru iznad aparata (samo kad radim duza snimanja) - imam ok tripod sa uljnom glavom - i da dok snimam kamerom koja ima 56 puta zum da ujedno aparat bude uperen u istom smeru i slika isto to - podrazumeva se sa nekim manjim podesavanjima sa moje strane - u zavisnosti koje kadrove snimam - mozda bi mi trebao daljinac za zum odnosno okidanje jer nemam deset ruku vec samo dve - ako jednom drzim zum na kameri a drugom rucicu tripoda za pomeranje kamere tj aparata - pitanje je da li bih mogao da istovremeno jos podesavam aparat - Desnjak sam - tom rukom drzim rucicu tripoda, dok mi je leva ruka na zumu - bilo bi nemoguce da levom rukom podesvaam aparat jer je ako mi se cini sve na desnoj strani i namesteno da se sa tim radim dok ga drzite u rici - sto znaci da bi daljinac - cak i zicani - bio sasvim ok - Inace ako se aparat pokaze dobar (eventualno) u snimanju filmica i fotki (istovremeno) - izbacicu kameru iz igre - jer cu onda dobiti sve na fotoaparatu - Eto - malo POVELIKA PRICA - mozda za nekoh i mastanje ali ... tu je sta je - pa izvolite - sasvim sam siguran da cu imati sta da naucim u narednom vremenu sto kroz diskusiju sto kroz ucenje o nacinima fotografisanja i slicno - jos samo jedna napomena za kraj - retko kad sam u prilici da snimam UMESTNICKU fotografiju - vecinom je to dokumentarna fotografija sto znaci zabelezavanje desavanja - bez velikih priprema, brzo , sa mnogo trcanja, pomeranja i slicno - znaci - samo zamislite kako to izgleda - Pozdrav svima - Spel