Pozdrav,
samo da razjasnimo pojmove vezane za manuelno: modovi koje sadrzi vecina danasnjih DSLR-ova uglavnom ukljucuju poptpuno automatizovani mod kojim prvo pocinjemo da fotkamo, zatim modove sa prioritetom blende i zatvaraca, pa tek onda potpuno manuelni mod koji se uglavnomo znacava sa M. Tek pri tom zadnjem modu neophodno je rucno podesavati sve parametre. Ja licno ga koristim samo i iskljucivo u studiju, ponekad samo na spoljnom svetlu kada dobijam nesto bitno drugacije od onoga sto sam zeleo pa hocu da kontrolisem parametre u potpunosti. Ovaj mod (M) zahteva ne samo dobro poznavanje teorije rada sa svim parametrima, vec i njihovo povezivanje u logicnu celinu sto nam daje neki upotrebljiv rezultat, a to nije jednostavno u svim uslovima, narocito kada se nesto fotografise u momentu. Ja licno stoga najcesce koristim A, odnosno Av mod, kao mod prioriteta blende. U ovom modu ja otvaranjem ili zatvaranjem blende na tockicu "govorim" aparatu sta on treba da uradi, odnosno kako ce na osnovu vlastitog merenja svetla i zadate vrednosti ISO da odredi duzinu ekspozicije. Kljucno za koriscenje ovog moda je cinjenica da cu ISO vrednost relativno lako da zadam, dok cu procenu kolicine svetlosti na objektu da prepustim strucnijem od sebe, tj. aparatu. U potpuno manuelnom modu to nece biti tako jednostavno, zapravo za pojedine situacije bice isuvise komplikovano.
Zato je dobro definisati taj manuelni mod o kome pricamo, da li se on odnosi na parcijalno predefinisane odnosno delimicno manuelne modove (S, prioritet zatvaraca ili A, prioritet blende), ili govorimo o potpuno manuelnom modu u kome sve parametre stelujemo rucno (M). U studiju imam dovoljno vremena za sve i mogu natenane da definisem balans belog koristeci se nekom referentnom povrsinom, znam unapred pocetne parametre za kolicinu svetlosti koju bacam na objekat, ISO mi je redovno na 200, duzina ekspozicije na oko 1/160 za pocetak i prvo sto radim ispitujem blendu, ali...zapazite koliko imam vremena pritom. Na ulici sa ovakvim ritualom cesto umesto da slikam mogu da se - slikam.