Zvezdarka-vidim da volis fotografiju... Lijepo je nositi svaki dan sa sobom fotoaparat i nesto zabiljeziti.Imam nekoliko zamjerki ako se neces ljutiti.... Zasto se malo ne potrudis da izaberes neki interesantan motiv u Beogradu.Znam da BG ima tako lijepih motiva, jer sam bio mnogo puta u BG, ima lijepih mjesta za fotografisanje.Kad kazem ljepsih motiva onda moze to biti i detalj neke ulice(ne cijele).Detalj nekog poslovnog objekta, neke zgrade ili obale.Ovako se ne zna sta nam zelis pokazati-gdje oko da gleda, sta je tema fotografije!? Ono sto je tebi i tvom oku lijepo i drago to uslikaj, nemoj sve i svasta fotografisati.Kad kazem sve i svasta ja to gledam kao da si drzala fotoaparat zakacen na nekom kaišu a on slucajno sam od sebe okidao! .Onda gledaj da svaku fotografiju ispravis jos u aparatu, da ne "curi" u neku stranu. Nemoj samo shvatiti molim te moju kritiku negativno, ja naprotiv-zelim da nekome pomognem kad vidim da se neko interesuje za fotografiju! U svakom mjestu se moze nesto naci interesantno, to garantujem.Nekad je bolje i nista ne uslikati nego svasta slikati.To se i meni cesto desava, krenem sa fotoaparatom oko svog vrata da nesto uslikam- a vratim se kuci prazne memorijske kartice, jednostavno nisam imao tog dana inspiracije.Sto ne znaci da drugog dana necu uslikati nesto lijepo! . Cak ako bas ne ide napolju da se fotka uvijek se moze nesto naci interesantno u kuci fotografisati.Eto, nadam se da sam dao konstruktivnu kritiku na koju se neces naljutiti!?
Pozdrav i samo fotkaj nesto interesantno!
P.S. Sad vidjeh exif i da je u pitanju mobilni telefon, sorry, al nema veze, ovo se moze primijeniti i na mobilni telefon!
Не љутим се, таман посла, ја сам већ толико пута рекла да ми је управо драгоцена свака сугестија, нарочито од таквих мајстора као што си ти. Многи су одлични фотографи овде и на другим неким форумима које посећујем, и свака им част, али морам признати да вас има неколико чије фотографије мене остављају без даха и које баш, баш онако лежу на душу. Свакако, ствар сензибилитета и укуса, али, ето, то је мој утисак.
Кад сам пре неколико година почела интензивније да фотографишем Београд моја првобитна идеја била је - оставити
документ, било да је реч о, пре свега архитектури, нарочито Београдској Модерни, и топографији, али и свакодневним градским мотивима.
Из године у годину, из дана у дан, нестају пред нашим старе зграде и амбијенти, и ја сам, просто, била себи
дала задатак да нешто од тога забележим, за будуће генерације.
Свако од нас воли свој град, и чини за њега према својим могућностима. Ја сам првенствено писац, а моје су књиге претежно посвећене Београду, његовој историји. Тако сам, скупљајући грађу, старе фотографије, читајући о неким значајним фотографима, поредећи како су нека места изгледала некад и сад, и сама почела да фотографишем.
Схватила сам колико у ствари мало тог материјала има кад ти затреба нешто конкретно, и како се заправо мало зна о стварима које би у теорији требало да буду лако познате доступне, те да је сваки допринос важан.
У свему томе мало ми је била важна та „уметничка“ страна ствари, и тек од недавно, рецимо нек је од лета прошле године, уистину водим рачуна о естетским и техничким аспектима фотографије.
Ја зато поздрављам, и радујем се свакоме ко фотографише мотиве свог града, нарочито оном ко то ради чешће и систематичније, јер тиме оставља документ за потомке.
Сјајно је и најбоље кад се у једноме споје оба, и документариста и уметнички дух, али, то није, и не мора бити увек случај, чак ни у једној истој особи.
„Документ“ је, дакле, очигледно, моја „кључна реч“. Ја фотографију у принципу видим пре свега као такву, а „умјетнички дојам“, композиција, нису небитни, али долазе тек на друго место, а технички квалитет на треће.
С друге стране, ја сам врло захвална свима који дају сугестије, и указују на тај уметнички аспект. То је читав овај мој рад додатно обогатило, дало му нову димензију, и ја слободно могу рећи да „свакога дана у том погледу све више напредујем“.
Рекла сам већ на другом месту зашто ређе стављам те новије фотографије на форуме - ја бих ипак прво, хронолошки, да поставим још неке од старијих, баш и да се види тај напредак.
Уживам да применим све „увежбано“ и научено, радујем се кад то даје резултата. Учим стално...
И још нешто: за разлику од фотографисања, где су битни критеријуми фото естетике и технички услови, сам по себи појам „интересантног мотива“ и његовог одабира је заправо у многоме и ствар укуса. Зависи шта човек тражи, и жели да види. Ја, на пример, портрете баш нешто не волим, па могу бити и најбоље уметнички створени, неће ми никад привући нарочиту пажњу.
Свако добро!