Vidi, ja nikako nisam u vinklu sa ovom temom od samog pocetka, i to iz dva razloga. Prvi razlog ima neki svoj licni i emotivni momenat, jer sam ’’rodjen’’ i odrastao upravo u samom centru tog grada, gledajuci sa prozora svoje sobe na Saveznu skupstinu i vrata crkve Sv. Marka. Odrastao igrajuci se na Tasmajdanu, i svim onim dvoristima sa uskim prolazima izmedju zgrada na Vracaru i Starom gradu ... upijajuci nesvesno duh ovog grada, koga neizmerno volim.
Zasto to pricam?
Pa zato, sto Beograd dozivljavam prilicno drugacije... nego sto ga ti predstavljas na svojim fotografijama. Ne bih da zvuci surovo, ali gledajuci tvoje fotografije... Beograd izgleda kao poslednja balkanska kasaba. Naprosto, svojim fotografijama ne predstavljas Beograd onakvim kakav jeste ... barem ne onakvim kakvim verujem da zaista zelis da ga predstavis. Beograd svakako da ima momente kada ne sija, i toga ima nebrojeno mnogo... ali pogledaj fotografije kojima Tviti predstavlja svoje Sarajevo. Ne mali broj clanova foruma je obecao Tvitiju da ce doci u taj grad da ga dozivi... a u mnogima je probudio i lepa secanja, kao sto to meni redovno cini... dok gledam mokre sarajevske kolovoze, i bezbrizne prolaznike sa kisobranom u rukama.
Ukratko, prvi razlog... tvoj Beograd, nije moj Beograd. Boza kod Pelivana, virsle u kifli na okretnici tramvaja br. 6 kod Tasa (tada na mestu one bare koju si uslikala na prvoj strani ove teme), miris benzina od remonta trkackih masina Pavla Komnenovica i drustva, upale lopte u dvoriste Ceske ambasade... miris lozionice u zimu... sve je to deo tog Beograda koga pamtim iz detinjstva.
Dakle, kao sto rekoh... ovo je samo licni dozivljaj.
Drugi utisak ima dva aspekta... od kojih jedan svakako da jeste cisto tehnicki. Dakle, tehnicka izvedba ovoga je na jako losem nivou, sto se donekle cak moze oprostiti i tolerisati. Kroz forume svasta prolazi, kako kroz ovaj tako i kroz druge. Moglo se tolerisati do trenutka saznanja da ti ipak ovo pokusavas uvesti u neki ozbiljniji poduhvat koji bi dokumentovao transformaciju Beograda kroz decenije, ili cak vekove. Tu je i neka knjiga, pa i gostovanja na televiziji. Sve je to OK, i niko ne spori dobru volju... ali pogledaj malo ozbiljnije fotografije. Zaboga, pa fotografije od pre 100 godina su tehnicki bolje odradjene nego tvoje.
Drugi aspekt je odgovornost. Moras razumeti nuznost da tvoje fotografije budu jednako kvalitetne kao i pisana rec koju prezentujes.
Jos jednom, ne sumnjam u tvoju dobru nameru i posvecenost da isteras ovaj projekat do kraja, ali insistiram da to bude tehnicki pristojno, i oku prijatno. Ako uopste imam pravo da insistiram ... ali rekao bih da imam, i kao beogradjanin... i kao clan ovog foruma kome si prezentovala svoj rad, ... na kraju krajeva, izlozila kritici.