Pozdrav,
Storm, da, hajde da se ne hvatamo sitnica, skracivao sam pricu, ali se pitanje fotoreportera odnosi na 1D bez S na kraju...
Konkretno, danas je i 7D itekako u igri, ja sam sa nekoliko fotoreportera uzivo doziveo pricu o prelasku sa 5D/Mk2 na 7d zbog brzine rafala, "dobacivanja" u daljinu itd...nebitno, samo hocu da napomenem da dokle god se budemo igrali toga da opisujemo proizvod samo sa JEDNE tacke gledista, necemo ga pribliziti SVIMA, a nekako sam doziveo da je uzrok testiranja bas to.
Zamolio sam vec da se manemo diskusije o kucno-sobno-porodicno snimanje jer to je domen one Practice od 150 eura i ne uklapa nam se u diskusiju ovde. Sad, ukoliko ponestaje argumentacije pa kobajagi slucajno sa ovim rodjendansko-porodicnim trpanjem uz segment najviseg videa treba da preskocimo onaj daleko najsiri segment profesionalnog videa koji nema veze ni sa jednim ni sa drugim, onda opet gubimo vreme i vozimo u one nase prethodne corsokake...da se onda radje zaustavimo?
Evo, ja jos jednom da pokusam da vratim pricu u izvorni smer:
DSLR kakav je, recimo, 550D nema dovoljno dobro resen AF i zbog toga ne moze da pruzi multifunkcionalnost video uredjaja, odnosno, ima velika ogranicenja u upotrebnom smislu. Njega bih kupio u dva slucaja:
1. ukoliko bih snimao samo ono sto ja hocu i nad cime mogu da imam totalnu kontrolu (filmovi, reklame, donekle video spotovi, stock-video i slicno)
2. ukoliko bih imao uz njega mogucnost da imam i relativno kvalitetom pribliznu HD kameru da mi pokrije ostatak nenabrojanog segmenta
Isti aparat ne bih kupio u bilo kom drugom slucaju jer nisam u situaciji da dam toliko novaca za ovaj relativno ogranicen segment videa jer takav sistem snimanja ne mogu koristiti za vecinu reportaza nad kojima nemam punu kontrolu, za vecinu sportskih desavanja, niti za jedno snimanje sa/iz vozila u pokretu, za snimanje vecine sadrzaja sa dinamicnim kadrovima i scenama i slicno.
Sve ovo zato sto je:
1. Kvalitet snimka iznad zahtevanog (HD video sa 3-cipne kamere) i egzistira u prostoru koji retko mogu da iskoristim
2. AF nije adekvatno resen
Moze li prostije?
Da li je D3100 mozda uklopiv u ovo sa svojim AF resenjima?
Ne bih sada o tome da si potpuno pogresno interpretirao moje pisanije o kamerama iz reda 6-7K eura, jer sam naveo da one NE DAJU kvalitet snimka adekvatan onome na linkovanom filmicu, ali da taj kvalitet vec jeste vidjen sa drugom, daleko skupljom video opremom, i tu, ali izgleda samo tu, DSLR predstavlja onu tvrdu alternativu, obzirom da se u tom segmentu i ne koristi AF recimo...a H-ISO je itekako pogodan. Dakle, to je napisano kod mene i ne nalazim logicnu vezu izmedju toga i ovoga sto si napisao o poredjenju sa kamerama, ali nebitno, ostanimo na onom mom pitanju. Konacno, ako dobijem odgovor, javno cu napisati da je DSLR video najbolja stvar na svetu i vise necu pominjati tu temu ovde...
Salim se, naravno, ali da razvedrimo malko, eto...