Kao što elementarna kultura nalaže, Draganove testove uvek dobro pročitam DVA puta, i sve slike svučem na računar pa ih fino pogledam.
Ovaj Hands-on Preview je zadržao tradiciju kvalitetno napisanog štiva, rađenog od strane istog autora i pod identičnim uslovima, ostavljajući još jedan pisani trag koji nam za kasnije ostavlja mogućnost poređenja sa nekim drugim aparatom.
E sad, zašto pominjem to poređenje?
Zato što je prvo što sam uočio gledajući fotografije iz ovog kratkog testa, ... bio utisak da ovaj aparat nije pravazišao kvalitet fotografije koju nudi Canon 1000d.
Da, rizikujem da me nasvirate kao ostrašćenog Canondžiju, ali gledajući ove fotografije ... uf ... bolje da ne pričam šta sam sve poredio sa čime.
Sve je to u redu, jer na kraju stranice ispod slika, lepo piše:
NAPOMENA: Aparat iz ovog kratkog prikaza je iz „pre-production“ („sample“) serije i kao takav ne mora oslikavati mogućnosti konačne verzije aparata koji će se pojaviti na tržištu.Tako da, uzdržaću se od daljih komentara jer sam svestan da postoji mnogo razloga zbog kojih fotografije jesu, počev od toga što PS ne otvara fajlove iz Nikona d3100, pa je očigledno spas potražen u NX-u.
Detaljni test će nam verovatno prižiti mnogo više, pa ćemo moći valjda i sa većom sigurnošću iznositi neke utiske.
Ovako, na papiru ... kao što reče Storm:
''Specifikacije k’o specifikacije, prepričavaju uglavnom teoretske sposobnosti aparata, a vrlo malo zadiru u praktične primene, za koje je ipak potrebno provesti izvesno vreme sa aparatom i što bi rekli – „baciti ga na muke“ u raznorodnim uslovima, koji bi se u proseku mogli poklopiti sa onim što zanima i prosečnog korisnika.''Eto tako.