Otvoricu novu temu, samo dok budem imao sta da okacim. Jbg, opet sam imao samo 15-ak min vremena da isprobam aparat dok ima koliko-toliko sunca. Medjutim, magla je i dosta smoga. Veooma neprozirno vrijeme. Tek sutra ujutro cu moci kako treba da ga isprobam. Za sada, djeluje mi da ima malo hladnije boje, na istim podesavanjima kao sto sam drzao i d3000. Pokusacu sutra da napravim par fotografija u istim uslovima i sa jednim i sa drugim, na istim podesavanjima. Bas da vidim pravo poredjenje.
Isprobao sam i video. Dobar je kvalitet, ali... vjerovatno je Storm to spomenuo u testu, ali da i ja spomenem. Posto nisam ukljucio stalno izostravanje, nego sam ja rucno izostravao, po potrebi, pritiskanjem do pola shuttera, zvuk motora u objektivu je toliko glasan i iritantan, kao da neko busi busilicom kroz lobanju, pa ti drnda po mozgu... Dobro, mozda sam malo pretjerao, ali nije puno dalje...
42 sekunde videa, u full hd rezoluciji pri 24 fps je zauzelo 122,3 MB. Fotografije su od 8 do 15 MB, zavisno od detalja. Jpeg Fine, najvisa rezolucija. Recimo da je neki prosjek oko 11 MB po fajlu.
Vec sam napomenuo da mi se svidja zvuk prilikom okidanja. Dosta je meksi i tisi u poredjenju sa d3000.
Duxx, nasao sam na ebay-u grip sa dvije baterije za d3100/d3200. Najniza cijena, nesto manje od 60 dolara. Dodje grip, dvije baterije, daljinski. Da li to vrijedi uzimati?! Tada bih, pored neuporedivo veceg kapaciteta baterije dobio vjerovatno i na ergonomiji, prvenstveno prilikom drzanja. Jesam li u pravu?!