Mislim da treba malo spustiti loptu. Igrom slučaja Rumuna znam lično i u pitanju je jedna jako korektna osoba, dobar drug i kulturan čovek tako da bez obzira na naša slaganja ili neslaganja što se tiče opreme i senzora to su samo senzori i oprema i vrlo su nebitni u odnosu na korektnos našu jednih prema drugima. Obzirom da sam i ja bio na DZ forumu dobrih godina unazad svedok sam i učesnik cele priče i konkretno Rumunu skidam kapu jer je uvek imao mnogo više strpljenja za druge nego što su mnogi drugi imali prema njegovoj filozofiji pristupa foto-opremi.
Upravo u vreme kada je DZ bio opušten forum u kom je bila moguća opuštena priča bio je najlepše moguće mesto za sve ljubitelje fotografije. Tema Olympus vs. whatever is opposite je bila jedna fenomenalna tema koja nam je svima mamila osmeh na lice pa čak i našem drugu Rumunu koji je tu faktički bio sam protiv svih
ali to je bilo to vreme i to je bio taj forum koga više nema. Onda su došli neki novi ljudi. Došli su "preključe", a "juče" postali urednici zbog raznih razloga u koje sad ne bih zalazio. Ti ljudi željni dokazivanja i isticanja sebe, kobajagi foto-urednici koji su za 3 godine svog prisustva na forum poslali 3 fotografije od koje su dve uporedni semplovi nečega bezveze, počeli su da glume veličinu i da sprovode svoja pravila. A njihova pravila bila su takva da su od foruma napravili gradsku biblioteku. Mesto gde moraš strogo da paziš da li si off-topic ili on-topic i ako si kojim slučajem, nedaj Bože, malo vrdnuo s teme odma' stiže upozorenje. I onda jedan normalan čovek sebi postavi logično pitanje... koji moj meni treba da ja trošim svoje vreme na takvom mestu na kom ne mogu da opušteno pričam sa drugim ljudima??
Dakle, što se mene tiče diskusija o Oly-ju jeste na pravom mestu i nemam ništa protiv toga što Rumun ili bilo ko drugi zastupa svoj stav bio on u pravu ili ne. Forum treba da bude povod da se ljudi i mimo njega počnu družiti i fotkati zajedno, a ne da se zameraju međusobno zbog različitih afiniteta ka hebenoj foto opremi.
@Rumun
Druže kao što rekoh, u pejzažima nema nikave razlike jer korišćenje hiperfokalne daljine u znatnoj meri olakšava mnogo stvari. Fotograf samo treba da se navikne da razmišlja malo u tom smeru. Što se tiče stabilizacije i slično... nema ozbiljnog fotografa pejzaža koji se oslanja na stabilizaciju bila ona na senzoru ili u optici. Ono na šta se oslanjaju ozbiljni je dobar, stamen, kvalitetan stativ tim pre što se 90% vrhunskih pejzaža fotka ili na početku ili na kraju dana uz vrlo često korišćenje dodatnih filtera i tu stabilizacija i fotkanje iz ruke može samo da izmami podsmeh bilo kome ko je ozbiljno u toj priči. Za amatere, turiste, penzionere da ali za ozbiljnije fotografe (kakvih je ovde većina) sigurno ne.
Dakle realno kako god okreneš, prednost manjeg senzora ja ne vidim nigde sem u makro fotografiji mada i tu je čak više na papiru nego što je realno, a daću ti konkretan primer i zašto tako mislim... ja se izvinjavam članovima što sam opsežan ali trudim se da u jednoj poruci dam odgovore na sve
Dakle primer iz realnosti...
Fotkaž sa tvojim Oly-jem zelenu gusenicu. Koristiš 50mm macro i fotkaš na f16. Matematički kad preračunam to tvoj DOF sa razdaljine od nekih 10cm iznosi oko 2mm!!!
Sa druge strane fotkam ja sa istim parametrima i na ekvivalentu od 105mm i na dakle f16 dobijam DOF od cca 0.9mm. Dakle tvoj DOF je dublji za 1.1mm dakle muda gusenice su u bluru i meni i tebi ako je ona bila ka nama okrenuta frontalno, a ne bočno!! Pri čemu ja zbog veće rezolucije mogu da se odmaknem duplo dalje na nekih 20cm i pazi sad... matematika kaže da dobijem DOF od cca 3,5mm što je još bolje od tvog ali avaj, muda gusenice su i dalje u bluru. Hoću da ti kažem da za oštru glavu i muda gusenice treba i meni i tebi focus stacking, a razlike su beznačajne. Sve ostalo je čista demagogija i bacanje prašine u oči.
ALI ono što nije demagogija jeste to da je veći senzor ipak veći i da kao takav nosi niz prednosti za šta je kriva prokleta fizika i nemogućnost da u flašu od litar uspeš dva litra. U pitanju je 4,85x veća površina senzora i ogromna razlika u veličini pixela i prostoru između. U pitanju je drastično veća difrakcija na tvom senzoru na f8 nego kod mene na f16 (bez obzira šta ti pričao i koliko veličao tvoj 7-14 Zuiko) iako imam više nego duplo veću rezoluciju, u pitanju je razlika u dinamici, u prelazima, u kolornom i dinamičkom opsegu, a oštrina po pixelu i detalji su tu najmanje bitni.
Međutim ovo nikako ne znači da je kod Oly-ja to loše, naprotiv, već sam napisao da sam prijatno iznenađen sa onim što taj senzor može. Ali treba biti realan i shvatiti da je manji senzor alternativa koja s jedne strane neizostavno nosi boljitak u smislu manjih gabarita što je nekima jako važno ali sa druge strane neizostavno nosi i gubitak koji je opet za neke druge ljude važniji od manjih gabarita i tako. Sve ima svoje i ne postoji ništa što je superiorno u svemu.
Sony je pokušao da napravi nekakav hibrid ali je za sada na pola puta i videćemo gde će sve to odvesti.
Još jednom izvinjenje svima što sam odužio ali ne vredi, sad sam imao 30ak min slobodnog vremena da odgovorim svima i posle je pitanje do kraja dana koliko će vremena biti za nastavak priče na ovu temu
Pozdrav