Savetujem ti da ne bacas pare na zoom objektiv, barem ne u ovom trenutku. Sacekaj da ti dodje aparat, i kreni da fotografises to sto si zamislio sa ovim sto imas. Ubedjen sam da ces vrlo brzo uociti problem sa svetlom, a ako si ogranicen budzetom... eto problema.
Nemoj da se uvredis, ali ti trenutno jako slabo baratas terminologijom i uopste osnovnim pojmovima u fotografiji, pa se bojim da bi to moglo na pocetku da se pretvori u neko besmisleno bacanje para. Da si kompletan fotograf amater... pa da pravis neki sistem za slikanje letovanja u Paraliji, Rimu, Alpima i sl. pa da razumem... ali ti ovde koliko te shvatam, pokusavas da krenes sa nekim ''poslom''.
Nekako mi se cini da bas i ne znas sta te sve ceka po ulasku u stock vode. Da li si razmisljao o obradi u photoshopu, monitoru, kalibraciji monitora, sivoj karti, Gretag Macbeth Color Checker, podloge, motivi... ideje.
Poenta moje price jeste da opremu kupuje ONDA KADA SPOZNAS DA TI JE ODREDJENI KOMAD POTREBAN. Nista napamet.
Mozes imati opreme u vrednosti od 10.000 eura i ne napraviti ni jednu dobru sliku, a mozes sa 600d +60mm makro napuniti solidno svoj budjelar.
Dakle, ne zaleci se ... i dobro razmisli zasto nesto kupujes. U svakom slucaju, tvoje su pare,... ali kad si vec pitao... da eto, nesto i kazemo.
PS
A da ti odgovorim i na pitanje, od ova tri stakla 55-250 IS je najboljji izbor.