Pozdrav,
....
BTW, ja ni jednog trenutka nisam pisao o "narodnim masama i kamerama od 100 evra" - zato i insistiram da AF nije potreban, jer - kakav god bio - uvek će imati slabiju kontrolu (posebno brzine fokusiranja, jer skokovito i brzo fokusiranje, karakteristično za fotografiju, skroz je neprikladno/prebrzo za video snimanja).
....
ma nisi konkretno Ti pisao, nego sve vreme odlazimo od onog podrucja u kome definisemo poziciju kamere sa 3 cipa i HD rezolucijom snimka kakva se danas pazari za 2-6K eura recimo. To su kamere koje snimaju vecinu video sadrzaja iz profesionalnog opusa. POvremeno zacinjavanje te price sirokim narodnim masama ili 100ojrovskom pricom marginalizuje taj segment do nivoa banalnosti i ispade da ja u tekstu zelim jeftinu zamenu za kamkorder koja ima sve sto i kamkoreder samo joj je snimak 20 puta bolji, a da ja to pritom i ne moram da priznam. Zato stalno insistiram na razgranicavanju te dve oblasti snimanja, porodicno-rekreativnu (narodne mase) od profesionalne reportazne i slicne. U obe je AF kljucna stavka, samo me ova prva ne interesuje uopste jer za nju DSLR sa jedne strane nudi previse a sa druge apsolutno nedovoljno. U onoj drugoj kompromis bi mogao da se nadje i treningom i dobra uvezbanost verovatno moze poprilicno da kompenzuje nedostatak funkcionalnog AF-a. Ja licno nisam spreman na takav kompromis dokle god postoji mogucnost da to odradi tehnologija, odnosno do trenutka da to tehnologija nece uopste odraditi ili barem ne u neko dogledno vreme. Meni je bas ovaj 3100, mereci tim vremenom jer bih uskoro ipak morao imati HD snimanje na raspolaganju, zvucao kao jedna od poslednjih sansi, a sad....izgleda da je to bila labava nada.
Juce sam gledao ovde momka kako snima sa 550D prilicno vesto, i to iz ruke. Uzeo je objektiv od mene, najverovatnije bas zbog snimanja a ne slikanja. Ko zna, mozda cu ipak morati da se odlucim na mukotrpan trening
Cronin, tesko je samnom ponekad, zaista, ali uglavnom znam sta hocu, a sa svojim zivotnim iskustvom garantujem da je to jedna od najdeficitarnijih ljudskih osobina danas
Zoki, pricali smo, Tebi radi posao, problem je samo u tome ako trebas video skalameriju a ne znas kakav ce posao za nju da se pojavi. Za sve ostalo je OK. Konacno, videcemo, mozda ce resenje biti i u kupovini neceg treceg, Storm mi dade juce ideju, skupu doduse, ali mozda ce biti jeftinije platiti finalno resenje skuplje u startu nego ga skupo platiti tako sto kupim prvo pogresno ili nekompletno resenje.
http://pcfoto.biz/sony-vg10