nikon vs canon nemoj da pocinjes (nije nikon jeftiniji, cena je odgovarajuca onome sto dobijes, kod obe firme) ...
potpuno je nebitno koji dslr aparat ces da uzmes, generalno gadjaj najjeftiniju seriju sa najboljim senzorom .. znaci ako gadjas canon onda ove trocifrene ili cetvorocifrene ..
na primer novo:
canon 2000D
https://pcfoto.biz/canon-eos-2000d-18-55-is-ii.htmlili canon 4000D
https://pcfoto.biz/canon-eos-4000d-18-55-iii.html(2000D je bolji)
ili ako ces polovno onda neki Canon EOS 750D na primer ili Canon EOS 800D
sta je fora, tebi je bitan senzor, a cak ni sam senzor nije preterano bitan jer ono gde su "bolji" senzori "bolji" je osetljivost/sum/visok iso, fokusne tacke za LV, a ono gde su tela bolja su brzina, fokusiranje, izdrzljivost .. sve to tebi potpuno nije bitno .. tebi znaci rezolucija senzora i to je otprilike to .. zato sto ces slikati sa stativa (dakle ako je senzor manje osetljiv expozicija ce biti 8 sekundi a ne 4 sekunde)...
ono sto ti treba pored tela je 50mm staklo (uopste ne mora neko fancy, cak i kit objektiv radi posao) i dobar stativ i remote trigger ... remote trigger IR mozes da uzmes za dolar na aliexpresu ili parsto dinara po radnjama / kupujem prodajem i to je to .. eventualno ti je korisno da imas color kartu ali nije neophodno, mora kupis gray card (opet par dolara na aliexpresu ili vidi po radnjama kod nas imaju svi - to je obicna siva plasticna kartica) .. i to je to ..
fotkas slike (ja sam se malo izvezbao, tast je bio neka faca u tom svetu pa sam u par navrata fotkao par stotina njegovih slika, naucio kako to da radim ovde na forumu
) tako sto
1. montiras aparat na stalak tako da tuce ravno u zid
2. montiras na svetlu pri kom ces slikati (idealno dnevno zimsko svetlo, nikako nemoj da mesas sijalice i prozor) zabodes sivu kartu ispred aparata, slikas je, onda podesis white balans po toj karti, namestis aparat na raw, lokujes iso na 100 ili 200 zavisi koji aparat, eventualno upalis bracketing -0.5, 0, +0.5 mada ne mora
3. montiras sliku na zid, aparat treba da je u visini sredine slike i u sirini u sredini slike, navrtis aparat oko 50mm ako je zoom objektiv, ako je neki prime 50mm to je to, odmaknes ceo stalak od slike koliko treba da slika stane u kadar
4. navrnes blendu na vrednost gde je najostriji tvoj objektiv (pogledas review objektiva na par sajtova, mada kitovi su najostriji negde na F1/8 tako da je to safe vrednost)
5. namestis expoziciju tako da je idealan EV
6. skljocnes REMOTE TRIGEROM (expozicija ce 99% biti u sekundama dakle ne smes da pipas aparat)
7. skloni tu sliku, uzmi drugu i skoci na tacku 3
kada zavrsis fotkanja, onda neki software za razvijanje raw fotki (DXO PhotoLab ili LightRoom ili ..) i polako jedno po jednu fotku mora sredis, znaci prvo setujes white balans za ceo shooting range da bude prema onoj sivoj karti koju si fotkao (zavisi koji ti je format slika, moze uvek siva karta da bude u kadru, to je korisno), i tu sada moras fotku da "Sredis", to sto ti je "Belo, sivo" to je zato sto ti je fotka podexponirana, to namestis pri razvijanju raw fajla da ti bela bude bela, crna crna .. to ti ni jedan aparat nece resiti sam, moras to u post-u da uradis