ljepše da su svi ljudi oštri a 50-ka mi ipak malo zamuti kada fotografišem ukoso preko stola...
zavrni malo blendu pa ce biti ostri i ukoso
M mod će mi biti malo problem jer ga nisam koristio osim par puta noću za duge ekspozicije. Tu mi se sad javlja novo pitanje. Kako komuniciraju aparat i blic u recimo automatskom modu i TTL? Da li prvo aparat odredi svoje postavke pa onda blic dosvjetli prema tome ili prvo blic odredi potrebnu količinu svjetla pa aparat odredi vrijeme ekspozicije prema tome?
nema mnogo veze sa M modom, aparat i blic komuniciraju isto bez obzira na mod slikanja ..
ako je blic u manualnom modu (nema veze sa M modom aparata) blic ce da pljune koliko jako si mu reko da pljune, aparat toga nije svestan (uopste nema ideju sta ce blic da pljune) i aparat ce okinuti onako kako si mu rekao da okine (kao da nema blica)
ako je blic u auto modu (TTL, ETTL, ili kako se za koji vec zove) onda se koristi dodatno merenje, u zavisnosti od tipa to dodatno merenje radi drugacije, dal ce blic sam da premeri i dojavi aparatu koliko moze da dosvetli iil ce (recimo canon ettl) da aparat kaze blicu "aj rokni sa 10%" i blic rokne sa 10% a aparat onda premeri koliko je to svetla .. u svakom slucaju posle tog dodatnog merenja se "adaptira" sta ce blic da pljune i kako ce aparat da slika... zavisno od sistema to funkcionise razlicito, za canon ettl to ide
- ti namestis kako oces aparat da okine (i to ce tako biti, nece se menjati)
- aparat kaze blicu da uradi pre-flash od 10%
- aparat uradi merenje za vreme pre-flash-a i onda posalje blicu info sa koliko % da pukne da bi po merenju imao optimalno svetlo na 0EV
- blic rokne sa toliko % i aparat fotka kako si mu rekao
sve to naravno pod uslovom da "moze" toliko da ispuca blic, ako ne moze imaces manje svetla i neko ce pisti (dal blic ili aparat)
Čitajući uputstvo još mi je jedino ostalo nejasno za šta se koristi HSS (velika brzina blica) Oni navode:
na brzinama expozicije preko brzine koja se spominje za HSS (na jeftinim aparatima 1/100 ili 1/150sec, na prosecnim aparatima 1/200sec, na fancy skupim aparatima 1/400 ili 1/800sec) zavesica ne ide tako da se otvori pa zatvori jer je brzina prevelika vec se pravi "slot" tako da zavesica kad krene da pada za njom odma krene druga zavesica koja zatvara tako da se napravi slot koji predje preko cele slike ... blic traje krace od svega toga tako da ako ti puknes blic dok slot ide preko senzora ti ces samo osvetliti taj slot a ne ceo senzor!!! HSS smanji snagu blica ali ga prebaci u "strobe" mod tako da kako slot ide preko senzora tako blic strobuje kako se slot pomera i osvetli ceo senzor deo po deo... HSS kod losijih bliceva radi ko .!. i generise razne artefakte na fotografiji tako da ako ti treba HSS gledaj da kupujes kvalitetne (Citaj original) bliceve