evo da javim kako je proslo ... (TLDR - imali su profi fotografa, neku tetu sa nikonom, tako da se nisam mnogo tangirao dal cu nesto zasra123 ili ne
)
1. veliki soft box je bio neupotrebljiv, probao sam ga pre crkve i odustao od njega, smeta, da je samo fotografija ono sto radim ok, ali posto sam ja tu neki tzv stric jbg komunikacija sa ljudima uz ono cudoviste prosto ne funkcionise + moja deca + zena + ... tako da sam uzeo najmanji softbox koji imam (125x100mm) i navukao na bliconju .. def su bolje fotke sa njim nego bez njega ali vidi se da je "blic", daleko je od "soft" bilo cega
...
2. svetla u crkvi je actually bilo mnoooooooooooogo vise nego sto sam ocekivao tako da sam posle 10tak fotki skino blic (i softbox) i parkirao ga nazad u torbu
3. odlucio sam se za tamron sp 24-70 f/2.8 u crkvi i canon 135mm f/2 za ispred crkve i posle u restoranu
sta sam uradio ... hm .. ono kako ja normalno fotkam je odaberem jednu jedinu fokusnu tacku i tako fotkam .. i fotke uglavnom ne valjaju
- F2.8 je uglavnom bilo preusko za vecinu fotki
- fokus mi je bezao, iako je bio focus servo upaljen, kako su se ljudi pomerali tako su mi slike ili ispred ili iza fokusirane .. jbg niko nije hteo "stane" da ga slikam sve sam "jurio", i to u pokretu ovako sa fiksnom fokusnom tackom .. bem li ga .. to ne radi .. tj. ja to ne umem
mora to malo bolje da izvezbam .. kada sam prebacio da radi fokus na 9 tacaka (i posle na jos vise) fotke su bile nesto bolje fokusirane li da sam zadovoljan - nisam
- 135 se pokazao odlican za restoran, uvatio sam odlicnih "svadbarskih portreta" (ono, slika krs po svim umetnickim stanardima ali vidi se lepo i ostro ko je na slici
i ako bi je otstampo taj neko bi je kupio) ... jedini problem je sto sam ili ja maler ili me neko zaje1234 ili ... ne znam, ali kako ja kliknem tako ljudi naprave neku grimasu (dal jedu, dal sunce, dal zovu dete, dal su procitali nesto na telefonu ...) i sve slike su, za moj ukus, uzas .... to je naravno ocigledno moje neiskustvo, neme veze sa 135
ovo je prvi put da ga koristim van kuce
- auto iso / kompenzacija / blic .. to sve ne radi kako sam ja zamislio, mora ponovo iscitam knjizicu
- deca .. uzas .. imam 100 mutnih fotki na kojima je trag nekog deteta
.. jurenje dece mi ne ide nikako jbt
... mora da provalim kako radi neki trap focus ili tako nesto (ono, kad je dete u fokusu skljocaj pre nego ja kliknem
)
nisam nezadovoljan, otisao sam tamo posle 20+ sati nespavanja, umoran, nervozan .. da sam bio jedini fotograf sigurno bi manje "probavao", digo iso u nebo, F na ~5 i slicno da budem siguran da nisam nista omasio .. ovako sam mogao da experimentisem i .. nisam zadovoljan al nisam nezadovoljan ... u svakom slucaju popa nije imao problem sa blicem
to mi je bilo bitno ... sa M2 ne bi uradio nista, i to je sigurica ..
eto .. mali update, ako neka od slika bude "iole" zadovoljavala kriterijum da je podelim ja cu je dici negde na forum mada posle brzog pregleda fotki, nema takvih