ček bre ljudi..
Ne treba pomišljati da će duplo skuplji aparat napraviti duplo bolju fotografiju po sred bela dana na ISO 100, ili u bilo kojoj drugoj redovnoj situaciji..
Kupovinom skupljeg aparata dobijate ono sto piše u njegovim specifikacijama i to je to...ništa više od toga.
Konkretno, ovaj D7100 ima puno bolje kontrole što je po meni veoma važno ( naročito onom ko ume da ih koristi
)
ima znatno veću rezoluciju, pa zatim bolji ISO i bolju dinamiku što opet znači bolji
kapacitet za obradu.
Takodje verovatno ima i još neke druge karakteristike kao što je bufer i rafal ( mrzi me da gledam) ali to je za pretpostaviti...
Bolji je ekran, dupli slot za kartice , bolji AF sistem, video da ne pričam, i ...svasta jos nesto...
Nekom je to sve važno mnogo, nekom malo, a nekom ni malo...
Najvažnije je dakle znati iskoristiti sve ove boljitke...
Dakle, direkno poredjenje izlazog JPEG iz oba aparata je totalno nebitno poredjenje, jer je potencijal za obradu RAW fajla sa D7100 sigurno znatno bolji.
Probaj da testiraš ISO, dinamiku, slikaj nešto u pokretu, uporedi kako leži aparat u ruci i koliko brzo možeš da uradiš setovanje aparata na starom i na novom aparatu.
Videćeš da je to razlika oho-ho...
Sve u svemu moj je savet svakom da ne kupuje skuplji i bolji aparat dok ne nauči da koristi njegove prednosti , jer suprotno mišljenju mnogih koji ga kupuju on NEĆE praviti duplo ili troduplo bolje slike samom činjenicom da je je iz više klase i iz skupljeg cenovnog ranga.
Kao što vidimo, lako se zaključi da su te fotke iste ili čak i gore on onih koje izlaze iz jeftinijih modela pa onda dolazi do razočarenja a onda tu jeli, izostaje poenta..