@ Storm
Donekle se slažem, a u nečemu i ne. Ovo dole se odnosi na 600D vs 700D i donekle vs 7D
Kao što sam i napisao gore, verujem da je senzor praktično isti, ali nije isti izlazni rezultat. Ovo se odnosi na video (u raznim picture style) i RAW slike. JPG je dosta drugačiji i to ne bih da komentarišem zbog obrade u procesoru.
Pre 700D sam koristio 600D pune 2 godine. Prvi utisak sa 700D je bio da ima malo više šuma na većem ISO i tu se slažemo. Istovremeno sam primetio da je nivo crne podignut, tj. da je kontrast u tamnim delovima slike manji. Ove dve pojave nisu uvek uočljive u istoj meri. Zavisi od uslova slikanja, ali nisam istraživao tačno koji su to uslovi. Kod 600D je crna bila CRNA, a ovde ima nijansi u mraku. Boje su za nijansu toplije, malo dalje od roze i malo više ka žutoj na licu. Sve to me je malo podsećalo na neki Nikonski stil, iako je to još uvek Canon 99%. Moja neproverena pretpostavka je da upravo taj nivo crne uzrokuje povećani šum. Verovatno su drugačije kalibrisali senzor, podesili ADC ili šta već. Nisam dalje tražio uzroke. Takođe nivo i karakter šuma od ISO 3200 do 12800 nije isti na 600D i 700D. Na 600D prelazak na ISO 6400 i 12800 donosi ozbiljnu degradaciju slike, grub šum i dosta kolornog šuma (čak više i od 500D koga sam imao pre 600D). 700D približno linerano degradira sliku sa povećanjem ISO vrednosti i nema tako nagli skok sa ISO 3200 na 6400 kao kod 600D. Šum je mekši, više zamućen, ali detalji nisu narušeni. Takođe prilikom izvlačenja tamnih delova slike ili ekstremnog povećavanja kontrasta u obradi, na 600D nisam mogao toliko da razvučem RAW da ne popuca, prvo crvena u vidu grubih piksela. Kod 700D daleko više mogu da izvlačim iz RAW-a u obradi i mnogo kasnije krene da puca. Najpre krenu sitni plavi pikseli u crnoj da se javljaju i mnogo manje problema sa kolornim šumom. Za fleksibilnost RAW-a je takođe primetio jedan naš (veoma ozbiljan) član kome sam poslao jednu sliku na obradu i veoma se iznenadio koliko je mogao da tegli klizače i krivu da fajl ne popuca. Tvrdio je da RAW-ove sa 7D koje je ranije obrđivao nije toliko mogao da razvlači. Pri tom, ponoviću čovek odlično zna šta radi i vidi mnogo više nego mnogi ovde uključujući i mene. Treba uzeti u obzir i programe za pregled i obradu slika jer ne radi svaki isto i vrlo je moguće da različito tretiraju RAW od npr. 7D i 700D. Razlika u videu je druga stvar. Na 700D imam utisak da snimak više liči na snimak sa TV/video kamere, dok na 600D više liči na snimak sa web kamere ili mobilnog telefona. Naravno te razlike su vrlo minimalne i često neprimetne, opet zavisi od scene i uslova snimanja. Ta razlika se može primetiti čak i na ponekom YT snimaku gde porede video sa 600D i 700D. Neko to vidi, a neko ne.
Ovo su moja lična zapažanja i neko se može složiti, a neko smatrati da pišem potpune gluposti
Što se tiče video AF-a na 760D, verovatno treba više vremena, ali lične zamerke koje imam na 700D su iste i na 760D nažalost, dok ih nema na 70D. Koliko vidim 760D ima Hybrid CMOS AF III, a ne Dual Pixel kao što si napisao gore, dok 700D ima prvu verziju Hybrid CMOS AF. Klasičan AF nisam probao jer mi u tom momentu nije bio značajan.
Korekciju boja sam naveo zbog nedoumice člana oko toga. Nisam mislio na naknadnu obradu, kao što i piše gore. Slažem se da nekada u naknadnoj obradi jeste jako teško dobiti željeni rezultat ako snimak nije po želji fotografa.
@Argon
To je to o čemu pišem gore. Ima nešto u tome, a šta tačno nisam se trudio da istražujem.
Daleko da je idealan aparat 700D, ali činjenica je da zadovoljava moje potrebe mnogo više nego 600D koji isto smatram odličnim aparatom.