Na prvoj fotografiji, koju cu postaviti, nisam se umio snaci kako da napravim da nema velikog kontrasta izmedju brda u prvom planu i pozadine. Uvijek mi je to brdo u aparatu bilo pretamno. Tek sam ga uspio u obradi posvijetliti.
Moze li me neko uputiti gdje grijesim?
Prvo i osnovno, biraj pogodno doba dana za fotografisanje. Jutro ili suton. Sto si blize podnevnom suncu, jace su senke, kontrasti...
Dobar plan i priprema je vec 90% fotografije.
Senzor aparata nije ljudsko oko, otud i tolike polemike oko aparata i njihovih mogucnosti po pitanju dinamike ("dynamice range").
"Bracketing" je veoma mocna alatka modernih kamera i ne treba je izbegavati u situacijama gde je velika razlika u kontrastu.
Da ne idem sad u "sitna jaja" i pocinjem pricu o filterima, sta se moze i kako.
Koliko primecujem na "prvoj" fotografiji, nisi imao samo problem s tamnim partijama, vec i svetlim. Ovako na prvu, rekao bi da je nebo "pregorelo" sto ti nece ni jedan PS popraviti.
Tamni delovi se jos daju(ne uvek) posvetliti, ali pregoreli...odmah u kantu
Neki moj mini savet ti je, ako nije velika razlika izmedju tamne i svetle partije, da meris svetlo na tamnijem delu pa odradis korekciju blende u minus 1/3 do celih 1.
Kod velikih razlika u svetlu, bracketing je bolja solucija.
Ah da...obavezno slikati u RAW formatu.
Za kraj...ovo su ti saveti za situacije "na terenu". Kasnije u obradi, posao je laksi ako je "RAW" kako treba.
Pozdrav.