Razumem ja da neki ne idu u rat, ali fazon je u tome da oni koji koriste high-end sprave zaista idu u rat s njima. I niko ne nosi ništa manje od high-enda upravo zbog takvih stvari. D500? Pa ne znam... deluje on robustno, ali bi prilikom prvog ozbiljnijeg udarca ili pada, najpre stradao ekran i za sobom možda povukao i još nešto. A čak i da ništa drugo ne strada, aparat postaje neupotrebljiv na terenu i eto problema. Ako toga nema, ogrebotine će ostati, ali će aparat najverovatnije biti potpuno ispravan. Ako čak i objektiv zvekne, opet ništa, staviš drugi i teraš.
Jednostavno, to se odavno pokazalo kao no-go i to je to. Nisam ja izmislio, napominju oni koji su dizajnirali (poslednji put je to izrekao baš jedan od Nikonovih inženjera, dok je govorio o tome zašto D4 nema obrtni ekran, a ima ga Nikon D5200.
D750... to je ipak poluplastično telo... robusnost je kao i kod 6D - solidna, ali ni po čemu uporediva sa 5D4 ili D810. Jednostavno je tako.
Ako je nekom na negostoljubivom terenu ipak neophodno i jedno i drugo, ili će poneti neki backup koji to nudi ili će prosto montirati svoj pro aparat na neki rig i nakačiti eksterni displej HD rezolucije, drastično bolje dinamike i manje refleksije, dodatno uz mogućnost kačenja senila.
Ako se koristi 6D ili 5D4, najbolji "obrtni ekran" je smartphone ili tablet. Aparat zabodeš gde ti je volja, a na telefonu radiš sve ostalo - em bolji ekran, em veći, em preko njega možeš baš sve...
Pozdrav