Ovaj objektiv ide u koš sa čuvenim Canon L-ovima, 50 1.0L, 1.2L i 85 1.2L... kako po magičnoj optici, tako i po svim nevoljama koje ovakva brzina donosi, a to je pre svih - focus shift. Već vidim kako će u budućnosti, kada ga više ljudi bude u prilici nabaviti, dosta takvih završiti u oglasima, jer ljudi prosto ne umeju u hodu da se adaptiraju na nešto poput focus-shifta. To je istinski zaebana rabota i iskren da budem, nisam očekivao, jer nisam navikao da se to dešava sa Nikonima. Najpre zbog toga što dosad nisu ni imali nešto ovako brzo/plitko, a potom i zbog toga što sam zaboravio na tu "milu" pojavu.
Što se tiče optike - respekt, ali vidim da se na nekim mestima pominje da je oštrina najbolja malo van centra? WTF? Kako su to, za ime sveta, uspeli?! :huh:
BTW, ja imam problem sa oštrinom u bokeh testu:
Pritom je ovo 24MP (D3x).
Poznato je da se bokeh test izvodi bez ikakvih korekcija, upravo da bi se sve videlo. Ovde se tačno vidi gde je pozicija fokusa i tu oštrine baš i nema. Superlativi, ali i negativne ocene u testovima se trebaju uzimati s određenom dozom rezerve, jer je tu merenje varljivo (budući da high-res senzor definitivno unosi zabunu), a subjektivni utisak veoma neprimenjiv u praksi, jer se gro toga sudi u periodu totalnog ushićenja. Kako bi ovo izgledalo na 36MP, ne bih da nagađam, ali pretpostavljam ne baš preterano sjajno.
Sve u svemu, ja bih jako rado posedovao ovo staklo, ali za moj sistem ne postoji (konačno da se jednom i to desi.
). Za ovakve objektive, oštrina nije primarna i svako ko očekuje da ovo na 1.4 reže kao Sigma Art, malo je u zabludi. To je drugi par opanaka i sasvim drugačiji svet. Osim toga, to što oštrina nije šampionska, ne znači da je neupotrebljiv na 1.4, već samo da se na 1.4 ne broje pikseli, nego obraća pažnja na kompletan "look".
Upravo zbog ovakvih testova i rezultata, nikad nisam započeo rad na testovima optike - to je daleko najkomplikovanija i najnezahvalnija rabota u svetu recenzija. Ako bih mogao da kreiram test po svojoj meri, bez ograničenja, test objektiva bih prihvatio da napišem nakon godinu dana OPUŠTENOG korišćenja (znači ne kao sa aparatima, sprint na 100 metara), u situacijama za koje je pravljen (a ne samo da skarabudžim s čime god), na raznim telima svih kategorija, u svim mogućim situacijama i uslovima... i tek onda bih mogao da kažem nešto stvarno upotrebljivo. Ovako, sve se svodi na grafikone ili čisto lupetanje. Zato je i dobro što Zoran pravi ove informativne prikaze objektiva. Da je zagrizao malo jače, verovatno bi došao upravo do ove problematike koju pominjem.
Pozdrav