pazi on def manipulise zato sto 50mm za FF i 50mm za krop imaju ISTU ZIZNU DALJINU dakle 50mm
kada uzmes FF 50mm i stavis na krop telo on ima POTPUNO ISTU SLIKU (ne pricam o kvalitetu vec o tome sta vidis) kao 50mm KROP objektiv
kada stavis krop objektiv 50mm na FF telo vidis POTPUNO ISTU SLIKU kao sa FF objektivom - tamo gde imas slike, samo ti u coskovima fali slika
dakle krop objektiv nema drugaciji fov od ff objektiva kao sto on implicira u prvih 20% svog filma, tj on direktno daje NETACAN info evo ti primer 1:40
kaze 24-70 F2.8 full frame staklo se na cropu ponasa kao krop staklo 35-105 f4.2 - to je NETACNO iliti budalastina.
24-70 FF lens (nebitno dal je za FF ili za CROP) ce na crop telu prikazati sliku koju ce na FF telu pokazati 36-105 staklo ali to nema nikakve veze sa 36-105 staklom za krop (koje pokazuje opet *1.5 ili *1.6 fov na kropu u odnosu na FF) ... u nekim svojim drugim videima se pokazuje da on zna kako to radi a u ovom videu direktno prica glupost dal namerno laze ili je tek kasnije naucio kako to stvarno radi ne znam, ali ko sto rekoh, prvih 20% filma mu je potpuno netacno a bazira ostatak na tome tako da ne vidim zasto bi dalje gledao sta prica ... a prica realno gluposti, ja o tome dal je nesto lepo ili valja ne umem da pricam ali o nulama i jedinicama mnogo znam..
dalje, "ukupna kolicina svetla na senzoru" je retardirano nebitan podatak, ono sto te zanima je kolicina svetla po kvadratnom milimetru ... to sto metabone "ubrzavac" povecava kolicinu svetla po kvadratnom milimetru nema NIKAKVE VEZE sa ovim videom .. kolicina suma nema NIKAKVE VEZE sa kolicinom ukupnog svetla na senzoru i ima samo veze sa GUSTINOM svetla iliti kolicini svetla po kvadratnom milimetru a tu dal je senzor krop ili ff nema ABSOLUTNO NIKAKVE VEZE ... dakle opet, covek je ili kasnije naucio kako to sve funkcionise pa ovde lupeta jer ne zna, ili manipulise poluinformacijama namerno... necu coveka da pljujem, ne zelim, mnogo sam pametnog cuo i naucio od njega ali ovo o cemu prica ovde je netacno... pri tome i ja sam nekad davno mislio da ako je objektiv za krop oni napisu na njemu duzinu pomnozenu sa krop faktorom kako bi ti racunao da ti je isti fov na Xmm FF objektivu na FF telu i Xmm crop objektivu na crop telu - ALI NIJE (to sam naucio ovde na ovom forumu a posle potvrdio na mnogim drugim), zizna daljina je zizna daljina i ne mnozi se ni sa cim, 50mm je 50mm a dal ces ti da ga stavis na 10mm, 20mm, 35mm, 50mm, 100mm senzor to odredjuje koliki ti je FOV, dal ces imati "sliku" na celom senzoru odredjuje konstrukcija stakla ...