Pokušavam da zaokružim "paket" pa razmišljam o opciji da kupim set dioptrijskih filtera (sočiva) i nametnulo mi se pitanje (ako neko zna)
koji je ekvivalent "dioptrije" makro sočiva koje ide uz tzv "Wide Angle Lens" (dvodelni nastavak na navoj, ispred objektiva). U konkretnom slučaju, imam taj širokougaoni dodatak sa faktorom 0.45X, a kada se razdvoji, prsten koji ostaje na objektivu je makro leća i ista ima neku dioptriju, ali pojma nemam koju niti sam uspeo da skapiram koja bi to dioptrija mogla da bude.
U setu gorespomenutih dioptrijskih sočiva nalaze se četiri dioptrijska filtera sa +1, +2, +4 i +10D i znam da to nije rešenje koje može da parira kvalitetom kvalitetnom makro objektivu ali sam za jedan duži period vremena finansijski "osakaćen" i ne mogu da potrošim 300 ili 500€ da kupim takav objektiv. Cena za takav set leća je zaista smešna, trenutačno kreće od nekih 8,26€ u Nemačkoj (ebay) pa mi je sve jasno što se kvaliteta tiče
Ni ovaj širokougaoni nastavak nije bogzna šta, ali to mi je što mi je. Ima na KP jedan veoma dobar Sigma 10-20mm objektiv praktično skoro u pola cene novog ali je čak i tako (270€) za moj budžet nedostižno, pa ću do daljnjeg morati da volim ono što imam.
Svaka pomoć je dobrodošla, unapred hvala.