Po meni pogrešna strategija. Pored svih tehničkih i optičkih kvaliteta, oni i dalje guraju priču "ovo je lakše od DSLR sistema i to je glavna prednost", a onda, što kažeš ti, predstave staklo od kilo i po.
Ta prica, koliko je mirorrless sistem bolji od dSLR sistema ili ga je potukao, ili je komparativan... mozemo pricati onoga dana kada se napravi telo bez ogledala ali u gabaritima jednog 7dmk2 ili 5dmk3 i sl. O poredjenju sa vrhunskim AF zverima, da ne pricam.
Do tada, oni nisu konkurencija... vec samo razlicita resenja, dobra SAMO ONIMA koji su
dobro procenili svoje potrebe.
Minijaturizacija je sama po sebi besmislena, i ne moze biti smisao sama po sebi. Ovo je upravo najbolji primer kako se milc sistemi najbolje ponasaju sa objektivima do nekih 135mm zize, jer iznad ulazimo u pricu koja prevazilazi kilogram.
Vrlo prosto... cim ti treba DOBAR objektiv od 300 ili 400mm, moras da se zapitas, zasto nemas masivniji fotoaparat? Masivan milc jos ne postoji,... dakle ostaje dSLR midrange klase.
Fuji treba da izbaci uskoro jednu zver, XF120mm F2.8 Macro OIS WR. Dakle, ovo ce biti na apsolutnoj granici prihvatljivosti u odnosu na tela koja Fuji ima u ponudi. Za ocekivati je da ovakvo staklo ima minimum 800g, pa ti sad vidi. Ja sam Fuji XF 90mm nosio laganica na XE-1, a pitaj Dalibora koliki mu je problem na X-T1. Verovatno nikakav, a krajnja granica pristojnosti ce biti upravo tih 120mm.
Videh pre neki dan vest, OLYMPUS M.ZUIKO DIGITAL ED 300MM F4.0 IS PRO ... koji takodje forsira 1.3 kg. Sto bi rekli... kud si posao sa ekserom u glavi?
Fuji je uradio zaista mnogo za ove 4 godine. Napravio dosta dobrih fotoaparata i objektiva. Nije mi poznat brend koji poseduje ovako brutalno dobar odnos izmedju VRHUNSKI ODLICNIH objektiva i ukupnog broja u ponudi. Ali, Fuji bi morao malo da poradi na ponudi modela poput 50mm f1.4 ili 1.8, zatim 60 ili 90mm MACRO sa 1:1 uvecanjem.
Zapravo, htedoh samo reci da im ovo staklo i nije bilo toliko potrebno koliko ova gore 4 nabrojana.