Ovo je po meni majstorski izvedena fotka, a obrazlozicu zasto.
- Skolski primer kako fotografisati portret po jakom i ostrom svetlu. Da se okaci ovde kao primer da je dobar portret moguce napraviti i u 12 popodne.
- Sunce udara iza i lice je potpuno u senci, dok bi dosta njih sigurno okrenuli lice ka suncu
- Idealno eksponirano lice, a pomalo izgoreli highlight-i na kapi su potpuno sekundarna stvar
- Centralni kadar i oci koje nisu iznad polovine fotke NIMALO ne smetaju. Ociti primer da jedno pravilo ne mora nuzno da se postuje, ako kadar to dozvoljava i da kad neko spomene pravila, to ne znaci da treba robovati istim, nego ih koristiti. Dozvoljava zbog kape koji daje lep highlight i okruzuje lice praveci lep okvir. Da nema kape, bilo bi ise prostora iznad glave i onda bi verovatno bilo pozeljno da se kadar za mrvu spusti dole
- Ne postoji pregorela i uznemirujuca pozadina koja bi smetala fotografiji (jos jedna stvar koja jako smeta kad se fotka po ovakvom svetlu)
- Jako svetlo je proizvelo efekat koji mnogi pokusavaju da dobiju i u studiojskoj fotografiji i po nekom boljem dobu dana ne bi bilo moguce u toj meri. To su jako skupljene zenice koje dovode do punog izrazaja plavih ociju
- Napravljeno objektivom koji nije prime i nije toliko svetlosno jak, sto me uopucuje da je koriscenja velika zizna daljina, maksimalna blenda i pozadina koja niej blizu. Jos jedan nacin da se izbegne problem koji vecina kuburi i gde se pravi velika razlika izmedju odlicne i prosecne slike - pozadina
- Na kraju, jos jedan odlican primer kako napraviti dobar portret po jakom suncu je TAMNA pozadina. Da je pozadina svetla, fotografija ne bi bila ni priblizno toliko efektna.
- Ekspresija lica mi se svidja, vidi se da je malac uhvacen u kameri sto se kaze. To je teze argumentovati empirijskim pokazateljima, ali meni je to to sto se tice ekspresije (zainteresovan pogled, pomalo otvorena usta)
- WB odlican, ali ovo mozda ne moramo da pripisemo obradi. Danasnje kamere po dnevnom svetlu retko kad mase WB. Svejedno, pogotovo na kozi dece volim da vidim prirodnu boju koze i to mi je jos jedna plus
Jednom prilikom sam dao savet kako fotografisati portret po jakom suncu, bas kod jednog forumasa koji je okrenuo lice modelu ka suncu i fotografisao bljestecu pozadinu. Mnogo mi je drago sto ovo moze da posluzi kao skolski primer onog sto sam hteo da objasnim recima, a jos mi je draze da je ovako odlican portret u teskim uslovima napravio oldtimer.
Nadam se da je to dosta argumenata zasto mislim da je ovo jako dobar portret