Da iskoristim samo ovu temu o lightroom-u da ne otvaram novu
Imam Lightroom 5.7 verziju. Do sada mi nikad nije trebalo da imam metadata podatke kada eksportujem fotografiju, medjutim sada mi je potrebno za neko takmicenje.
Napravio sam metadata preset u Library, upisao podatke u IPTC Copyright delu i moje osnovne podatke u IPTC Creator. To mi je najbitnije. Medjutim kada eksportujem fotografiju i proverim exif na metapicz sajtu, izbaci mi i celokupnu obradu koju sam izvrsio u Lightroomu, a to ne zelim imati.
Ovaj neki XMP (sta li je vec) mi je potreban u prvom delu gde pokazuje moje ime, adresu, telefon, mail... medjutim zeleo bih da nekako izbegnem drugi deo gde se pokazuje sta sam sve radio po Lightroom-u.
Kad prilikom eksporta u delu: Metadata, izaberem recimo, Copyright & Contact info only, u exifu u ovom XMP-u stoje moji podaci bez onoga sta sam sve radio, i to je ok, ali se tad ne pokazuju informacije o kameri i objektivu a i to mi je neophodno da imam.
Gde u Lightroom-u da nadjem tu opciju da sprecim pokazivanje tih informacija o obradi, a ujedno imam svoje podatke i podatke o kameri i objektivu u exifu?
Uf... ne znam ni da li je jasno pitanje jer se bas slabo razumem u te tehnoloske izraze...