ja kad slikam mog klinca
- ako pozira (retko retko retko .. ali recimo da je "zamisljen" tj udubljen u neku radnju pa ne vidi da ga slikam) onda 1/80 odradjuje posao
- u svim ostalim situacijama 1/100 je minimum minimuma, 1/125 pozeljno ..
i to je sa 35mm ili 50mm .. cim prebaci 50mm 1/200 je minimum da se ukombinuje njegova jurnjava i moje tresenje ruku (od umora pokusavajuci da ga ujurim u kada pa jos i u fokus) .. npr sa 70-200 ispod 1/200 ni ne pokusavam i to na donjoj strani, na gornjoj strani bez 1/400 ili 1/500 fotke budu vidljivo mutne
sad na ovoj fotki deluje da je on tebi ovde pozirao, mozda je od ove mirnije dece (blago tebi
moj nije ovoliko miran ni dok spava ) o kojoj slusam price da postoje
.. onda mozda mozes da prodjes sa duzom expozicijom ali generalno, sto kraca expozicija to bolje...
e sad za sve ostalo ne umem da ti kazem nista .. meni je licno veliki problem kod slikanja malca "dvodimenzionalnost" fotke .. jbg crte lica su im mekane, pufnasti su, navatati dobro svetlo i onda posle toga odraditi dobru obradu je umetnost koju ja jos ni priblizno nisam savladao .. otprilike sam uradio foru da pravim puno slika i cuvam raw fajlove za kad nekad u buducnosti naucim da mogu da obradim
.. ovako sada, sta god uzmem da radim fotki uvek je unakazim ... iako na zeni npr bez problema odradim dodge&burn, freq. sep. etc ... i fotka bude super (ok ne kao majstori ovde sa foruma ali bolja nego original) tako na detetu ne mogu nista da uradim da bude bolja slika
..