@Tony
Pa tako nekako, trudio sam se da postavim "najbolje od najboljih"
@oldtimer
Da, to si potpuno u pravu, četinari u prvom planu zaklanjaju pogled na ono što bi trebalo biti glavni motiv fotografisanja. E sad kada kažem da je slika koju sam postavio krop veće slike koja ima još više "crnih" četinara u prvoj trećini slike, u prvom planu onda je ovo najbolje što se moglo izvući. Ne bih ni postvljao da mi se ne dopadaju ljubičasti planinski/brdski venci koji su baš na ovoj slici i najvidljiviji.
E sad koju reč kao ono "umesto uvoda" ... pripremajući se da otvorim temu i postavim slike potražio sam reč "Divčibare" na forumu i našao dve, tri teme od kojih je jedna baš
@oldtajmerova. Prelistao sam temu, pročitao i ono što sam zapamtio je da si tada komentarisao kako je baš nezgodno kada tema ima desetine pregleda a ni jedan komentar, kao što ti tada reče
"ni crno, ni belo, ni valja ni ne valja! E to je strasno, poraz". Ova moja tema sad je na nekom sličnom putu, preko 100 pregleda i 2 komentara! Tačno čovek ne zna šta da pomisli?!?
Nekada pomislim da je forum tj. deo ljudi koji vode forum i ostali korisnici koji su ovde odavno jedna relativno "zatvorena grupa", ostvarena i dokazana što se tiče fotografije i u koju je se veoma teško "ubaciti". Kada kažem "ubaciti" ne mislim na samu fotografiju, jer naravno da je teško i dugotrajan je to proces dostići kvalitet i znanje koji oni poseduju u fotografiji. A onda vidim post nekog "starijeg i iskusnijeg" člana (pod navodnicim u pozitivnom smislu jer se vidi po mnogo čemu, naravno ne samo po broju postova, ko se koliko i u šta razume) gde nekome bukvalno objašnjava nešto što je i za mene, početnika baš nepojmljivo pitanje, nešto skroz početničko. Lepi primera ovde ima posebno u portretnoj fotografiji (možda zato što to ljudi ovde sa foruma najviše vole da slikaju i lako je dostupan, mislim "predmet slikanja") gde se neki ljudi "ubiše" da dosta direktnih stvari objasne i posavetuju nove i neiskusne članove.
Znam ja da su ove moje slike malo ili nimalo odmakle od onih "porodičnih fotki sa letovanja" ali niko ni to da kaže .... nije baš lako sve s' tastaturom objasniti i nadam se da se nisam baš mnogo zapetljao i da shvatate šta sam hteo reći. Dosta toga bih još imao ali ne ide to baš sve preko kuckanja, a i otišlo bi se mnogoooo u širinu.
Elem ja ću nastaviti sa slikama, opet metodom "od najboljih, najbolje"
Slike koje sledu su sa "Kraljevog stola" (to je najviši vrh planine Maljen sa 1104 m.n.v.). Mislim nisu baš sa tog vrha - vidikovca jer je tamo vojni objekat, u koji kao što i pretpostavljate nije dozvoljen ulazak. Slike su sa malo nižeg dela, naselja "Kraljev sto" i njegove okoline. Kako je bilo oko podneva i jako sunce to okolni predeli-planine se nisu ni videle pa to uopšte nisam ni slikao (misli imam koju sliku ali se ništa ne može iz njih izvući). Tri poslednje su "mini-mini" pijace iz centra Divčibara, malo zdrave hrane i napitaka