Mojoj supruzi su prije par godina oduzeli kisobran.
Bila u USA, kupila si neki dobar kisobran, bez problema prosla kontrolu u USA, unijela ga u avion bez problema, a kada je presjedala u UK, oduzeli joj.
Nema nikakve veze sa aparatom ova prica, ali cisto da znate kakvih glupih problema mozete imati.
Ja sam prije par godina prenosio d7000 sa 18-200 i jos par sitnica, iz Njemacke. Mozda sam negdje ovde i pisao za tu situaciju, ali eto, da je opet prepricam. Sve bi bilo u redu da nismo trazili povrat pdv-a. Uredno su nam popunili obrazac u Njemackoj, i, kad smo dosli na ulaz u Sloveniju, ja im predam i taj papir za ovjeru, zajedno sa ostalim stvarima na koje sam trazio povrat pdv-a. Ostalo je carinik odmah ovjerio, nije ni obracao paznju, ali mu je za oko zapao iznos na tom racunu od aparata. Mislim da je bilo oko 1500-1600 eura, ne sjecam se tacno. Udario je pecat, ali sam vidio da je na nekom papiru zapisao i tablice na autu. Prolazimo Slo granicu, dolazimo do Hr granice, pita nas carinik(inja) (kako se kaze zenski carinik?! ) da li imamo sta da prijavimo. Ja kazem da nemamo nista. Njeno pitanje je: "A aparat koji nosite? Hocete da vam ga sada odmah oduzmemo?"...
Da skratim pricu. Morao sam na spediciju, da ga carinim, a spediterske usluge sam platio isto kao da sam vozio pun sleper aparata. I jos smo morali ostaviti 500 eura kaucije. Na spediciji i Slo carini smo proveli 5-6 sati, vise se i ne sjecam tacno. Posle smo to morali ovjeriti na izlazu iz Hr. Jedva sam uspio papir dobiti, da sam ga iznio. E onda je bio problem unijeti sve to u BiH, a da ne placam carinu kod nas. Kutije nisam imao gdje da bacim, mada mi je doslo da ih bacim iz auta, preko mosta u rijeku. Carinik je, po baksuzu, pretresao auto, ali srecom, kutije nije vidio (nagurao sam ih ispod sjedista, a preko njih stavio neke jakne), nego se uhvatio nekih stvari u gepeku.
Srecom, nakon 10-ak dana sam opet isao za Njemacku, pa sam uspio podici onih 500 eura kaucije. Na kraju sam uspio vratiti i pdv. Medjutim, sve kad se sabere, prosli smo skuplje nego da smo sve to kupili kod nas...
Naravoucenije: ako ikad budem vise kupovao nesto tako skupo "u romingu", kutije iste sekunde bacam i pravim se da je sve to moja koristena roba.
Nista nije vrijedno tog stresa i mucenja. Da nas je i nas carinik uhvatio, em bi platio carinu i porez, em bih platio kaznu, a mozda i zaglavio zatvora.