Do skoro sam imao 2xYN565EX i 2xYN622C tako da sam sa 2 blica slikao tako sto na aparat monitor YN622C na koji onda navrnem gore YN565EX a sa strane stavim drugi YN622C i na njega YN565EX i to je radilo super osim sto je "kula" na aparatu malo smor. 622C radi kao ettl sender preko 2.4GHz ali po nekom proprietary protokolu kompatibilnom samo sa samim sobom tako da iako se sa aparata moze podesiti sve zivo (kanal, grupe ..) i sto 622C to podrzava smor je sto ne postoji blic koji prima/salje po tom protokolu vec na svaki blic mora da se navrne po jedan YN622C a isti nije bas dzaba
.. postoji neka pod verzija (koja se ne zove 622C nego nesto slicno ne secam se tacno) koja je samo sender (ne radi pass trough) dakle kada se navrne na aparat ne moze blic na nju ali ima fancy display i neke manualne kontrole .. sve u svemu nije idealno ali radi stvarno super, na veliku daljinu, sa mnogo sprava koje smetaju, sumom u etru i slicno ..
Elem, neki dan mi stize YN600EX-RT blic, njega sam narucio iz 2 razloga, aj kad vec postoji YN blic sa high speed sync da imam jedan
i zato sto on u sebi ima ugradjen RF sender. Ja sam naravno pretpostavio posto je YN firma u pitanju da je taj sender kompatibilan sa YN622C tako da sam kapirao da ce moja 2 YN622C ostati na 2 YN565EX a da ce ovaj novi YN600EX-RT da im bude master, taman malo da slikam sa tri blica
, olabavim malo toranj na aparatu kad ja tamo a ono medjutim
... CANON je u medjuvremenu izbacio svoj neki RF standard za slanje ETTL date i YN je izgleda prihvatio taj standard i batalio potpuno onaj standard koji je imao na YN622C tako da ovaj YN600EX-RT moze da bude master / slave drugim (novim modernim RT enabled) canon blicovima ali sa YN622C "nume da prica"
... malo guglanja i YNE3-RX je novi risiver od Yongnuo firme koji ume da prime taj novi canon standard price preko rf-a za bliconje te narucih jedan da vidim kako ce to da radi ... i RADIIIIIIIIIIIIII
dakle setup je sad ovako
na aparat je navrnut samo YN600EX-RT
na externi blic YN565EX je navrnut YNE3-RX risiver
ova dva se medjusobno vide (obrati paznju mora da se nabode isti kanal i isti ID unutar samog kanala) i ettl komuniciraju, sa aparata spucas svu datu u externi blic i skljocaju ko zmaj
2xYN622C i drugi YN565EX su trenutno neupotrebljivi, videcu dal mozda moze da se napravi kontrapcija da gurnem na externi blic yne3-RX pa na njega yn622c pa odozgo blic mozda ce da radi
i tako da trigeruje treci blic ali to i ako radi gadna je kontrapcija i nece raditi kako valja tako da ja odo sad da si narucim jos jedan YNE3-RX a ako koga slucajno zanima YN622C par moze da se javi mada mislim da cu ih iskoristiti za nesto najverovatnije
p.s. ja sam YNE3-RX uzeo
na bleju za $45.71 + $2 shippment i platio sam troskove ovde 1200din (procenili "tacno" vrednost na 50$, 5406.80din i naplatili pdv 1081.36din + jos nekih 100din postanskih troskova) tako da me risiver izasao ovde ~60$
p.p.s.
pitanje koliko se ovaj risiver isplati za tih 60$ posto za 120$ moze da se uzme YN600EX-RT koji ima u sebi i risiver i sender i podrzava HSS i stvarno je mnogo dobar blic tako da mozda bolje upgradeovati ceo blic nego samo kupiti risiver no u svakom slucaju koristan risiver kome treba